Bovag focust op banden bij vakantie-uittocht

Bovag controleert op 6 juli vanaf 12.00 uur langs de A2 bij Eijsden gratis de banden van auto’s en caravans. Met de actie wil Bovag met name klapbanden van vakantiegangers voorkomen.

Bovag constateert dat veel vakantiegangers niet de juiste bandenspanning hanteren bij volle belading van de caravan, camper of vouwwagen.

Profieldiepte

Uit onderzoek van Multiscope in opdracht van Bovag blijkt dat slechts 12,2 procent weet dat er bij de apk wettelijk een advies voor vervanging van de banden is voorgeschreven als het profiel minder dan 2,5 millimeter is. Bijna 84 procent van de respondenten denkt dat er veel langer veilig kan worden doorgereden, tot er nog maar 2 millimeter profiel over is (36,5 procent) of zelfs nog maar 1,5 millimeter (47,4 procent). Het wettelijke minimum is 1,6 millimeter, maar die grens is bij meer dan de helft van de automobilisten niet bekend; ruim een kwart denkt 1,2 millimeter en volgens meer dan 10 procent is 0,6 millimeter het minimum.

Apk

Uit apk-cijfers over 2016 blijkt dat het gebrek aan bandenprofiel veruit het meest voorkomende mankement is. In 15,7 procent van de gevallen zorgt het voor apk-afkeur of voor goedkeur na reparatie. Een profieldiepte van tussen de 1,6 en 2,5 millimeter is daarnaast goed voor 33,9 procent van de adviespunten bij apk’s. Bovag geeft daarbij de opgerekte intervallen tussen de verplichte keuringen als verklaring. Sinds enkele jaren hoeven benzineauto’s immers pas na vier jaar voor het eerst gekeurd te worden en vervolgens tweejaarlijks. Veel automobilisten besteden tussentijds geen of te weinig aandacht aan regulier onderhoud of überhaupt aan de technische staat van hun voertuig. Lees over de relatie tussen de apk-keuring en de bandenverkoop ook dit artikel uit Aftersales Magazine.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3064 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters