Bovag wil praten, maar zaterdag = werkdag

In een vandaag verstuurde uitnodiging roept Bovag de vakbonden op wederom aan tafel te schuiven over de nieuwe cao Motorvoertuigen en Tweewielerbedrijven (MvT).

Op voorhand zegt de brancheorganisatie dat inroosteren van de zaterdag als gewone werkdag, zonder toeslag – tot nu toe hét pijnpunt voor de bonden – deel moet gaan uitmaken van de cao. Eerder deze maand liepen de onderhandelingen voor de vierde keer spaak op dit element. In het schrijven vraagt Fedde Monsma (Werkgeverszaken Bovag) de bonden “nadrukkelijk” om voorstellen, zodat de zaterdag als gewone werkdag “in de toekomst” kan worden opgenomen in de cao MvT. Bovag wil die voorwaarde “vanaf nu in substantiële stappen realiseren”, schrijft Monsma.

Pappadag

Hij herhaalt de argumenten van de werkgevers: klanten zouden in toenemende mate vragen om ruimere reparatie- en onderhoudsmogelijkheden, er zouden genoeg monteurs zijn die juist graag in het weekend sleutelen (zodat doordeweeks een gewenste ‘pappadag’ opgenomen kan worden); in andere mobiliteitssectoren (autoverkoop, tweewielerbedrijven) is de zaterdag al geruime tijd een werkdag. Of de vakbonden de uitnodiging aannemen (en wanneer het vervolggesprek dan zou plaatsvinden) is nog niet bekend.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †