Cao-onderhandelingen van start in hall of fame

In een tijdelijke hall of fame met kunstwerken, gemaakt door monteurs, is donderdag 21 juni in het Centraal Vakbondshuis van de FNV in Utrecht-Leidsche Rijn het startschot gegeven voor nieuwe onderhandelingen over een cao voor het motorvoertuigen- en tweewielerbedrijf.

Na de onthulling van een kunstwerk werd het definitieve eisenpakket voor de nieuwe cao-onderhandelingen vastgesteld. Dat gebeurde op basis van de “duizenden en duizenden wensen” die de afgelopen periode door leden naar de FNV zijn gestuurd.

zonnekoningWensen

Bart Plaatje is de actiecoördinator en weet wel zo ongeveer wat er leeft onder de leden en wat er dus aan wensen richting de werkgeversorganisatie Bovag gaat. “Het zal niet verbazen dat daar in een oplopende economie een looneis bij zit van minimaal 3 procent per jaar. Verder is er onder de leden veel belangstelling voor het generatiepact, waarbij er veel draagvlak is voor een goed afgewogen belang voor jong en oud. Verder willen veel leden een striktere naleving van de wet op adv, waarbij we wel een keuzemodel kennen. Werknemers kunnen dan kiezen tussen adv of 5,8 procent meer loon. En dan riep Bovag vorig jaar dat autobedrijven net als supermarkten ook op zaterdag open zijn en dat werken op zaterdag dus gewoon moet kunnen. Wij willen dat dat geen verplichting wordt. Werken op zaterdag prima, maar dan wel in overleg.” Over een van de kunstwerken, die alleen donderdag 21 juni op het FNV-kantoor te zien waren, zegt Bart Plaatje: “Al die jongens hebben wel een werkplaats tot hun beschikking. Een van de jongens had als uitgangspunt een uitspraak van Erik Berkhof genomen: ‘Ik ben Van Mossel.’ Hij vond dat een beetje klinken als een zonnekoning. Met enkele wieldoppen heeft hij daar toen een creatieve uiting aan gegeven.”

Bovag

Bij de bijeenkomst was ook een vertegenwoordiger van Bovag, die de wensenlijst van de FNV mee naar Bunnik mocht nemen. Woordvoerder Paul de Waal laat weten dat de onderhandelingen zorgvuldig, via de nodige inspraakorganen zullen worden gevoerd. Hij kan dan ook nog niet zeggen hoe de Bovag op dit moment staat tegenover de cao-eisen. “Wat ik wel kan zeggen over het generatiepact is dat we daar al twee jaar over praten en dat dat hoog op de agenda staat, zowel van FNV als van Bovag.”

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3591 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters