Coating beschermt autoruit tegen steenslag

Nnocoatings uit het Brabantse Oosterhout brengt sinds een in de VS ontwikkelde coating op de markt die autoruiten zou versterken en beter bestand maken tegen steenslag. Toon Sanders is aangesteld als agent voor de Europese markt.

De nanocoating is ontwikkeld door het Amerikaanse C-Bond Systems, in samenwerking met de Rice University in Houston. Om de werking aan te tonen, deed de fabrikant vorig jaar een test bij een autoverhuurder op de luchthaven van Denver. Hier werden 3.325 auto’s voorzien van de coating en vond vijf maanden lang registratie van de ruitschades plaats. Voorheen werd op de verhuurvloot in dezelfde periode bij 72 procent van de auto’s een ruitreparatie uitgevoerd en was bij 16 procent vervanging noodzakelijk. Nadat de coating was aangebracht, zouden de cijfers 16, respectievelijk 6 procent zijn. In de VS krijgen gebruikers die alsnog binnen een jaar ruitschade lijden hun aanschafbedrag retour.

Geen training

Nnocoatings verkoopt niet aan particulieren en heeft inmiddels contact gelegd met restauratiebedrijven, fleetowners, garageformules en leasemaatschappijen. Sanders hoopt ook schadeketens, OEM’s (zoals touringcarbouwer VDL) en de campermarkt te interesseren. Vanuit de hoek van ruitschadeherstel is inmiddels al belangstelling getoond. Het middel is binnen circa drie e minuten op te brengen en vergt geen training of apparatuur. “Ook iemand met twee linkerhanden kan het.” De inkoopprijs per behandeling hangt af van de afgenomen hoeveelheid. Desgewenst kan Nnocoatings zorgen voor installateurs die grote afnemers bedienen.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †