Column Jos Veldhuisen: Uitdaging

In onzekere tijden gaan mensen op zoek naar zekerheid, zelfs tegen beter weten in. Dat geldt uiteraard ook voor ondernemers en managers. Vooral die laatsten zijn verslaafd aan prognoses en marktvoorspellingen, waarmee ze hun keuzes kunnen onderbouwen.

Onzekerheid brengt namelijk besluiteloosheid en vaak een dalend vertrouwen met zich mee. Consumenten potten hun geld op en ondernemingen wegen investeringen op een goudschaaltje. In je ondernemingsplan, je budget, je voorbereidende gesprekken met de bank, of ter onderbouwing van je visie die je uitdraagt naar je personeel, heb je een paar keiharde handvatten nodig, een stip op de horizon. “Als we de schouders eronder zetten, dan gaan we dit bereiken.” Een doel neerzetten dat voor iedereen realistisch en haalbaar is, daar gaat het om. Zeker vandaag is dat een enorme uitdaging.

Een doelstelling heeft nu meer weg van een droom. Natuurlijk blijven er visionairs die twintig, dertig jaar vooruitkijken, al passen ook zij hun visie vaak genoeg aan de actualiteit aan, maar dat is wat anders dan een nabije toekomst schetsen voor je auto-, schadeherstel- of grossiersbedrijf. Twee, drie jaar vooruitkijken met een doel waarop je wordt afgerekend als je het niet haalt, wordt steeds moeilijker. Experts stellen dat ruim een jaar vooruitkijken, ongeveer vierhonderd dagen, een redelijk waarheidsgetrouwe blik op de toekomst geeft. Een langere scoop lijkt meer op het in de mist in een doolhof zoeken naar de uitgang. Al een aantal jaren merken we, mede als gevolg van de digitalisering van onze maatschappij, dat de houdbaarheidsdatum van oude waarden en verdienmodellen beperkt is. De waarde van lessen uit het verleden blijkt steeds vaker niet meer dan geschiedschrijving. Het lijkt vandaag de dag wel of je het wiel opnieuw moet uitvinden. Links en rechts ontstaan nieuwe verdienmodellen en nieuwe bedrijven. Logische trends hebben daarnaast net zoveel voor- als tegenstanders.

Bij het maken van een keuze en het geloof in een haalbare doelstelling hoort ook dat je kijkt naar de gevolgen van zo’n keuze. Welke gevolgen heeft de stip op de horizon voor je onderneming? Wat is er nodig om je bedrijf mee te nemen naar de toekomst, aan kennis en equipment bijvoorbeeld? Hoe ga je je klanten benaderen en vasthouden om de bijbehorende omzetdoelen re realiseren? Wat gaat de concurrentie doen? Heb je genoeg kapitaal om de plannen te realiseren? Ben je voorbereid op een (onvoorziene) verandering in de markt? Wie helpen je bij het realiseren van de gekozen doelen? Eigenlijk zijn het simpele vragen om te beantwoorden, maar heeft u de antwoorden paraat? Die formuleren, laat dat uw grootste uitdaging voor 2021 zijn.

Jos Veldhuisen

Hoofdredacteur Aftersales Magazine met als persoonlijk motto: 'I am Aftersales'

Van Jos Veldhuisen zijn er nog 1778 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Jos Veldhuisen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.