Dikke bruggen: pareltjes uit de catalogi

Equipmentliefhebbers opgelet. Op deze pagina’s brengt Aftersales Magazine een aantal voorbeelden van wat wij zelf liefkozend ‘dikke bruggen’ noemen. Exemplaren die zich begeven in de top van het leveringsgamma van de leverancier en met een prijskaartje dat een veelvoud is van het spreekwoordelijke broodje van de bakker. Geen standaard twee- of vierkolommers met een paar ton hefvermogen dus, maar bruggen van gemiddeld een halve ton in euro’s. Wat die topmodellen zo bijzonder maakt? U leest het op deze pagina’s.

Schaarhefbrug Ravaglioli Mercedes Benz gehomologeerd

Overlander Werkplaatsinrichting uit Zeewolde levert voor de Mercedes-Benz-dealers en de merkspecialisten een Ravaglioli (semi-)schaarhefbrug voor lichte bedrijfswagens en personenwagens. 

Deze hefbrug combineert de voordelen van een vierkoloms hefbrug met een schaarhefbrug. De hefbruggen zijn uitermate stabiel en elke liftbeweging wordt gecontroleerd en zo nodig bijgesteld.

Van dit specifieke type brug zijn verschillende varianten mogelijk om deze optimaal te laten aansluiten bij de wensen van de klant. Zo zijn er inbouw- en opbouwuitvoeringen en kan er gekozen worden uit 5,5 ton of 6,5 ton hefvermogen. De rijbaanlengte bedraagt 5,4 meter of 6 meter. Voor de opbouwversie worden er bovendien lange scharnierbare oprijplaten gemonteerd. Zes armaturen zorgen voor de (led)verlichting. Er is een aansluitset op de rijbanen voor perslucht en elektra en de hefbrugkrik kent speciale adapters die gebruikt worden voor Mercedes-Benz. De gehomologeerde hefbruggen worden geleverd als uitlijnuitvoering met een verstelbare uitsparing in de rijbanen voor de draaiplateaus van de uitlijncomputer en de geïntegreerde glijplaten voor de achteras. De gehomologeerde hefbruggen zijn voorzien van speciale steunen aan de rijbanen om de camera’s en 3D-targets van de eveneens door Mercedes-Benz gehomologeerde 3D-uitijncomputer aan te bevestigen.


Pantograaf met 8 ton hefvermogen

De duurste hefbruggen voor personenauto’s in het leverings-programma van de Montfoortse leverancier Autec zijn pantograaf-schaarhefbruggen of  stempelhefbruggen (met rijbaan). 

Een pantograaf hefbrug heeft eigenlijk de grootste voordelen, zo is de visie van Autec. Net als een bij een vierkoloms hefbrug kan de monteur gemakkelijk aan de zijkanten onder de hefbrug door lopen.

De dwarsbalken ontbreken echter en dat zorgt ervoor dat de motor/versnellingsbak nooit boven de dwarsbalk hangt (en je stoot je hoofd minder snel). Toegegeven, een normale schaarhefbrug heeft ook geen dwarsbalken. De grote X-vormige scharen willen echter weleens in de weg zitten aan de zijkant. Vanuit die gedachte is een pantograaf dus eigenlijk het beste van twee werelden.

Niet diep grond in

Zo’n pantograaf hoeft ook niet 2,5 meter diep te worden ingebouwd, zoals stempelhefbruggen. Leverbaar als opbouw- of inbouwmodel leverbaar zijn ze slechts 24 tot 29 mm dik, afhankelijk van de gekozen uitvoering. Verder is een pantograaf erg sterk met hefvermogens van 5500 kg of 8000 kg voor personenauto’s/bestelauto’s/campers etc. (nog zwaardere versies zijn beschikbaar voor het  trucksegment).

De 5500 kg serie is ook optioneel leverbaar met een wielvrij-systeem en uitlijnvoorbereiding. Het wielvrij-systeem is dan conventioneel ofwel een stukje uitschuifbaar. In de versie voor lange bestelbussen is het aan twee kanten uitschuifbaar. Deze hefbrug is dus ook als 8000 kg versie te leveren, met een extra lange rijbaanlengte voor bijvoorbeeld campers met twee assen achter.

Putafdichting

Voorzien van een hefbrugkrik tussen de rijbanen, praat je dan met recht over een van de topmodellen in het gamma. Maar het kan nog luxer door te kiezen voor een verzonken oplossing waarbij de put in geheven toestand wordt afgedicht. In het geval met een gemonteerde hefbrugkrik ook inclusief een stuk dat de uitsparing opvult waar de krik tussen hangt. Dit wordt met een positie-sensor beschermd, om te garanderen dat de krik wel op de juiste plek is, voordat de hefbrug in de vloer kan zakken.


Hunter Powerbay uitlijnschaarbrug

Bij Explora stuiten we op een uitlijnbrug in schaaruitvoering, de Hunter Powerbay RX. Kies je voor de inbouwversie met 7200 kg hefvermogen dan praat je al over een topmodel maar wanneer je je uitleeft op de accessoirelijst (met een brugkrik bijvoorbeeld) dan verdient het geleverde resultaat helemaal een plek in dit overzicht der dikke bruggen. 

De Powerbay RX-serie van Hunter biedt naar keuze inbouw- en opbouwversies met hefvermogens die variëren van 4500, 5500, 6300 tot en met 7200 kg. Op de optielijst onder meer de Hunter PowerSlide pneumatische draai- en glijplaten. Via het bedieningspaneel van de hefbrug kunnen de draai- en glijplaten ontgrendeld en vergrendeld worden. Dit bespaart tijd en ergernis, bovendien is het niet nodig pennen in de draaitafels te steken.

Bandenspanning

Het Inflation Station is een van de andere opties. Hierop kan de gewenste bandenspanning (voor en achter onafhankelijk) worden geprogrammeerd. Met behulp van vier slanghaspels die aan de rijbanen van de brug zijn bevestigd, worden de banden automatisch en tegelijk op de juiste spanning gebracht. Dit bespaart tijd en is de basis voor een goede uitlijning.

Als de klant in het bezit is van een Hunter Hawkeye Elite Quickgrip uitlijncomputer dan kan deze gekoppeld worden aan de Hunter Powerbay RX uitlijnbrug. Dat heeft onder meer als voordeel dat de bandenspanning ingevoerd kan worden op de uitlijncomputer. De bandenspanning wordt ook geprint op het uitlijnrapport en de uitlijnsoftware bepaalt vervolgens zelf wanneer de draai- en glijplaten ontgrendeld en vergrendeld moeten worden. Een unieke combinatie van brug en uitlijncomputer.


AutopStenhoj Combi Check-In KA 1550

Bij Stokvis Equipment valt het oog aan de bovenkant van het gamma op een stempelhefbrug met 3500 kg hefvermogen: de AutopStenhoj Combi Check-In KA 1550. Dit betreft een dubbel hefsysteem met gegalvaniseerde rijbanen en een geïntegreerd wielvrij hefsysteem. 

Deze oplossing is onder meer ideaal voor de zogenaamde ‘direct aanname’. Dat zie je ook terug aan de beschikbare homologaties: zowel de Volkswagen Groep als Mercedes-Benz kent die toe aan deze brug. 

Verschillende cassettes

Stempelbruggen vragen behalve de investering in de brug zelf ook het nodige aan grondwerk, zoals de cassette die zo’n 2,5 meter de grond in gaat. Voor deze brug zijn verschillende inbouwcassettes mogelijk. Het mooiste effect krijg je als deze brug wordt ingebouwd met een vloersparing zodat alles volledig vlak ligt. Dan komen er wel weer meer bouwkundige kosten bij. 

In het geval van deze specifieke brug geldt dat er een compacte pompunit bovenin de cassette gebruikt wordt met een hydraulische motor in de olietank. Het hogedruksysteem bevat maar 10 liter ecologische olie. De aluminium cilindergeleiding zorgt voor maximale stabiliteit op elke werkhoogte. Het hefvermogen bedraagt 3500 kg en de rijbaanlengte meet effectief 4400 mm. Optioneel kan gekozen worden voor verzonken opname en X/Y opname.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.