Een Caribisch avontuur

Carteam, de garageformule die Martin Bedorf in 2015 in de markt zette, heeft er dit voorjaar een bijzondere deelnemer bij gekregen. Robert-Jan Potveer en Frank Hubert, eigenaren van Autobedrijf Willemstad op het Caribische eiland Curaçao, zagen wel wat in de formule en sindsdien heet hun bedrijf Carteam Autobedrijf Willemstad.

Videobellen is in tijden van corona niets bijzonders meer en voor een reportage over een overzees autobedrijf is het al helemaal ideaal, al hadden we graag een paar bureaudagen opgeofferd om op locatie verslag te kunnen doen. Robert-Jan Potveer: “De keuze voor Carteam kwam feitelijk tot stand door bemiddeling van Rolf de Jong, die als manager bij Fource in Hoofddorp werkte. Hij regelde voor ons daarnaast gebruikte onderdelen, de onderdelen die we niet bij Fource zelf konden bestellen. Hij is na verloop van tijd voor zichzelf begonnen, is hier ook in het bedrijf geweest en kent ons redelijk goed. Zodoende vroeg hij op een keer of een garageformule niets voor ons was. Carteam sprak ons toen het meeste aan. Het laat ons de vrijheid om onze onderdelen in te kopen waar wij dat zelf willen. Het werkt hier toch net wat anders dan in Nederland, dus een concept uit Nederland hier naartoe kopiëren heeft niet zoveel zin. We zullen dat moeten aanpassen. Een winterbandenactie zou hier niet lopen. Daar maken we een zomerbandenactie van. Een actie voor vierseizoenenbanden zal hier ook niet lopen. We hebben maar één seizoen. En voor een ruitenwisseractie met een flesje antivries erbij laten we de antivries achterwege. Andere formules zijn er op Curaçao nauwelijks. De Amerikaanse onderdelendistributeur Napa heeft wel een formule, maar biedt niet veel meer dan een beetje extra ondersteuning. Het is niet zoals de garageformules in Nederland, in ieder geval.”


‘Een actie voor vierseizoenenbanden zal hier ook niet lopen.
We hebben maar één seizoen.’


Nu is Carteam een formule van samenwerkende, onafhankelijke universele garagebedrijven. Van die samenwerking met zijn Nederlandse collega’s komt echter niet heel veel terecht. “Martin was hier wel onlangs en Carteam-bedrijven die uit Nederland hiernaartoe komen, huren bij mij een auto, want we hebben ook nog een afdeling autoverhuur. Dat is eigenlijk het enige wat we voor elkaar kunnen betekenen. Wij zijn toch een apart geval. Elektrische auto’s is ook zoiets. Ze rijden hier wel rond, maar het zijn er nog niet veel. De techniek loopt hier toch wat achter. Er zijn ook geen milieu-eisen aan auto’s. We hebben nogal wat Euro 3-motoren en zo’n concept als EV Specialist van Carteam bijvoorbeeld, dat is voor ons niet echt van toepassing. We zijn wel vooruitstrevend en houden onze apparatuur up-to-date, afhankelijk van wat de markt doet.”

Vliegtuig

Het soort auto’s dat bij Carteam Autobedrijf Willemstad de werkplaats binnenkomt, is behoorlijk divers. “Het zijn voornamelijk Europese, Aziatische en Amerikaanse personenauto’s. Wij zijn een van de weinige garages op Curaçao die ook de Europese automarkt erbij doen. Dat durven de meeste van mijn collega’s niet aan. Ons lukt dat wel, dankzij een directe lijn die we hebben met Fource in Hoofddorp. Het gaat dan niet zoals in Nederland, met een aantal leveringen per dag, maar eens per week. Zij verzamelen onze bestellingen van een hele week. Ze sturen dan op vrijdag in één keer alle bestellingen van die week naar Schiphol. Op zondag wordt de hele zending hier naartoe gevlogen en op maandag of dinsdag wordt die hier bezorgd.”

Wanneer het om een essentieel onderdeel gaat, moet een klant zijn auto dus wel eens een week missen. “Het is grappig dat je dat zegt, want bij de Toyota-dealer hoor ik dat hij wel eens drie maanden op een onderdeel moet wachten. En als een klant bij mij op donderdag komt, heeft hij dinsdag zijn auto weer rijdend, dus dat valt allemaal erg mee. Wij zijn daar echt het snelste in, met een aftermarket onderdeel, of eventueel een origineel onderdeel, want die kan ik ook vaak via Fource krijgen.”

Carteam Autobedrijf Willemstad is het enige autobedrijf op Curaçao dat door Fource wordt beleverd. Het is ook wel het grootste universele autobedrijf op het eiland. Hoewel het merendeel van de onderdelen bij Fource vandaan komt, kan Carteam Autobedrijf Willemstad daarnaast terecht bij diverse automaterialenzaken op Curaçao. “De grootste is van Napa, maar die gebruik ik alleen voor de Amerikaanse auto’s. Als ik bijvoorbeeld remblokken voor een Amerikaanse Ford nodig heb, of filters, kan ik die bij Napa zo uit de voorraad krijgen. Voor ons blijft het het meest interessant om bij Fource te bestellen, vanwege de korting die we krijgen als Carteam, en de gunstige verkoopprijs. Uiteindelijk is dat ook voor de klant de goedkoopste oplossing.”

Monteurs

Carteam Autobedrijf Willemstad heeft tien bruggen in de werkplaats, maar dat betekent niet dat er ook tien monteurs rondlopen. “Zoals ik al zei, moeten we toch vaak een paar dagen wachten op onderdelen, dus dan bezet zo’n auto een paar dagen lang een brug. Naast Frank en ikzelf zijn er nog drie monteurs in dienst. Op zich is er werk genoeg om meer monteurs aan het werk te houden, maar het is ook hier lastig om goede monteurs te vinden. Daarom hebben we via Carteam een campagne opgezet om Nederlandse monteurs te werven, puur omdat de scholing hier nog niet op het gewenste niveau is. We richten ons daarmee op monteurs die het avontuur zoeken, zoals wij dat ook ooit hebben gedaan, jongens of meisjes die het leuk vinden om een tijdje hier op het eiland te werken. We hebben zo ook al een aantal jongens hier gehad, voor een halfjaar of zo. Dat is ook goed bevallen. Het zijn vaak jonge gasten, maar die hebben het na een halfjaar wel weer gezien en gaan dan toch weer terug naar Nederland. De campagne loopt nu een maand en er heeft al één Nederlandse jongen op gereageerd, een eerste automonteur met apk. Die woonde al op het eiland en werkt inmiddels ook hier.”

Corona

Wat betreft de verspreiding van Covid-19 blijft Curaçao redelijk gespaard. Robert-Jan Potveer: “In april zijn we drie of vier weken in lockdown gegaan. Het bedrijf moest dicht, dus hadden we geen omzet. Er was gelukkig wel een lokale NOW-regeling waar we aanspraak op konden maken. Salarissen voor het personeel werden zodoende betaald. De vaste lasten liepen wel gewoon door. Gelukkig konden we in mei weer opstarten. De verhuur heeft wel drie maanden stilgelegen. De auto’s zijn ons eigendom, dus dat was een voordeel vergeleken bij andere verhuurders. Er zijn zoveel verhuurders omgevallen die gefinancierde auto’s in de vloot hadden. En medewerkers konden we overhevelen naar de garage. Inmiddels zijn er nauwelijks beperkingen meer. Ik geloof dat we zo’n 280 besmettingen hebben op een bevolking van 160.000 inwoners. We houden de toestand in Nederland wel goed in de gaten, want zeker voor de autoverhuur zijn we voor een belangrijk deel aangewezen op de toeristen uit Nederland. Die zijn er nog steeds. We mogen nu 20.000 toeristen per maand ontvangen en die aantallen worden steeds wat verder omhoog gebracht, dus dat is voor ons wel positief, al zie ik het wel weer een keer misgaan, zo gaat dat nu eenmaal met een pandemie.”

Carteam Autobedrijf Willemstad

Het avontuur van een autobedrijf op Curaçao begint voor Robert-Jan Potveer en zijn zwager Frank Hubert in 2008, als Potveer met zijn familie op het eiland op vakantie is. “Mijn ouders hadden in Nederland een rijschool en ik werkte in een universele garage. Ik heb nog anderhalf jaar in de rijschool van mijn ouders gewerkt, maar dat beviel me helemaal niet. Ik wilde ook niet terug naar het bedrijf waar ik daarvoor werkte en toen ik in 2007 met mijn ouders op vakantie op Curaçao was, dacht ik: waarom zoek ik hier niet een autobedrijf waar ik zou kunnen werken? Ik ben toen gewoon een bedrijf binnengestapt, Auto City, een grote Chevrolet-dealer, en daar heb ik vijf jaar gewerkt. Ik heb in die tijd ook opleidingen gevolgd in Amerika. Ik ben zelfs nog master technician van Honda geworden. Ook daar was ik op een bepaald moment wel klaar mee en toen ben ik in 2013 zelf een bedrijf begonnen. Mijn zwager Frank Hubert is later naar Curaçao gekomen en is nu mede-eigenaar.” Inclusief de beide eigenaren en drie monteurs werken er bij Carteam Autobedrijf Willemstad acht mensen.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3970 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

2 reacties op “Een Caribisch avontuur

 • 10 april 2021 om 18:37
  Permalink

  Mooi om te lezen dat alles daar door gaat;) en het bedrijf ziet er strak uit mannen!

  Beantwoorden
 • 20 januari 2023 om 13:45
  Permalink

  Een mooi verhaal en interessant om mijn eerstvolgende vacantie op Curaçao van jullie dienster ge bruik te maken en jullie te bezoeken
  Veel succes en tot ziens op Curaçao of in Hoogwoud
  PS de laatste keer was bij de condoleance van opa Mooy dat we elkaar spraken 👍

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *