EU: OBD-poort blijft open

De Europese Unie heeft op 20 december inderdaad besloten dat de OBD-poort open moet blijven. De Europese koepelorganisatie Cecra reageert opgelucht.

Aftersales Magazine berichtte eerder al dat de vooruitzichten goed waren dat de OBD-poort voor iedereen, dus ook de universele garages, open zou blijven. Zij vreesden dat autofabrikanten de OBD-poort dicht zouden gooien. Met de verplichting van e-Call gaat data immers al verplicht ‘over the air’.

Onderhoud en reparatie

Cecra, waar ook Bovag lid van is, heeft hard gelobbyd voor een open OBD-poort. De koepelorganisatie laat in een reactie weten dat tevens is vastgelegd dat de technische informatie die nodig is voor onderhoud en reparatie leesbaar en verwerkbaar moet worden aangeboden. Ook moet de mogelijkheid bestaan om data te kunnen uitlezen terwijl het voertuig rijdt. President Jean-Charles Herrenschmidt zegt over dit laatste: “Dat is vooral van belang voor innovatie en businessmodellen die op nieuwe data zijn gebaseerd. Daarmee kan worden tegemoet gekomen aan de behoeften van de klanten van zowel dealers als reparateurs.” De overeenkomst wordt in januari 2018 ter goedkeuring aan het Europees parlement voorgelegd.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 4093 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters