Extreem weer gedekt in garageverzekering

Verzekeraar MS Amlin breidt de dekkingsmogelijkheden uit van diens garageverzekering. Deze week start de verzekeraar een nieuwe campagne om de voordelen van hun propositie voor garagebedrijven onder de aandacht te brengen.

Autobedrijven lopen verschillende risico’s die verzekeraars afdekken. Brand, inbraak en vandalisme zijn een paar voor de hand liggende voorbeelden, maar extreem weer hoort daar sinds enige tijd steeds vaker bij.

Volgens Gerard Woldendorp, Specialist Underwriter Garage bij MS Amlin in Amstelveen horen onder deze relatief ‘nieuwe’ risico’s ook aansprakelijkheid wegens fouten tijdens reparatie of onderhoud van (technisch sterk afwijkende) elektrische voertuigen en spontane ontbranding van accu’s. Deze risico’s kunnen grote invloed hebben op het resultaat en zelfs op de continuïteit van garagebedrijven.

Volgens Woldendorp is het groeiend aantal risico’s waarmee garagebedrijven kunnen worden geconfronteerd voor steeds meer Nederlandse verzekeraars reden om de garageverzekering uit de portefeuille te halen: “Het was altijd al een nichemarkt, maar we zien dat het voor veel garagebedrijven lastiger wordt om zich te verzekeren. Nogal wat verzekeraars missen simpelweg de specifieke deskundigheid die nodig is om de mobiliteitsbranche goed te bedienen.”

Vier pijlers

Op verzoek van MS Amlin ontwikkelde Woldendorp in 2019 een specifieke garagepropositie voor de Nederlandse mobiliteitsbranche. Die is gebouwd op vier pijlers, te weten expertise, flexibiliteit, innovatie en risicopreventie. Woldendorp geeft een voorbeeld van één van de pijlers, expertise: “Neem bijvoorbeeld een brand in een accu van een elektrische auto: die is maar zeer moeilijk te stoppen. Hierdoor is bij een niet-adequate reactie het risico op totaalverlies van het voertuig heel groot, net als het risico dat zo’n brand overslaat op andere auto’s of zelfs het bedrijfspand.”

Op basis van deze vier pijlers heeft MS Amlin haar garagepropositie onlangs nog uitgebreid met een zogeheten hagelnetoplossing om de schade van extreem weer te beperken. “Hoewel dit soort schades zich nog niet heel frequent voordoen, komen hagel- en stormschades door de klimaatverandering wel steeds vaker voor”, aldus Woldendorp. “De impact is enorm, omdat hierdoor omvangrijke schadeclaims kunnen ontstaan. Het gebruik van hagelnetten kan veel schade aan motorrijtuigen voorkomen. Wij zijn de eerste in Nederland die een dergelijke preventiemaatregel in de markt aanbiedt.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *