Hembra’s, macho’s en cria’s

Een aantal jaren geleden kwamen Franca Zegers en haar man in aanraking met alpaca’s. Het bleek een ontembare liefde die gaandeweg alleen maar sterker werd.

Buiten Kantooruren

Zeven jaar geleden betrokken Franca en haar man deze woning en gelijk werd er grondig verbouwd. “Het was hier namelijk één grote wildernis, vooral rondom ons huis waar veel grond bij zit. Uiteindelijk was het helemaal naar onze zin en hadden we een pracht van een wei. Maar goed, wat moesten we nu? Eigenlijk wilde ik geen schapen of geiten. Het leek mij juist leuk om iets onalledaags te hebben rondlopen in onze tuin en tja, alpaca’s vond ik altijd al mooie dieren.”

‘Het leek mij leuk om juist iets onalledaags te hebben rondlopen in onze tuin’

“Vervolgens zijn mijn man en ik ons goed gaan oriënteren, want het zijn natuurlijk best wel bijzondere dieren die je niet op iedere straathoek kunt kopen. We kwamen erachter dat veel alpaca’s niet raszuiver zijn en dat wilden wij wel. Uiteindelijk kwamen wij een heel goede fokker tegen in Panningen – geloof het of niet, op drie kilometer van ons huis. Je zou kunnen zeggen: toeval bestaat niet. Het fijne is dat het leven van deze mensen volledig in het teken staat van de alpaca, ze weten er alles van af. Als wij bijvoorbeeld medische ondersteuning nodig hebben dan kunnen zij ons daar goed bij helpen.”

Hele bevalling

Toen wisten ze het: hier moesten de twee alpaca’s vandaan komen. “Alleen schrokken we wel een beetje van de prijs. Wij wilden graag een mannetje en een vrouwtje, zodat we ook kleintjes konden krijgen, en zo’n raszuiver vrouwtje is niet goedkoop. Uiteindelijk hebben wij vier kleintjes gekregen, waarvan eentje het helaas niet heeft overleefd. In totaal staan er nu zes alpaca’s in onze weide. Vrouwtjes worden hembra’s genoemd, mannetjes heten macho’s en een baby is een cria. Alpaca’s bevallen bijna altijd overdag en je moet daar toch wel bij aanwezig zijn. De eerste was bijvoorbeeld binnen vijf minuten geboren en de tweede zat met een pootje klem, dus dat was letterlijk nog een hele bevalling. We werken beiden veel uren in de week, dus het is soms behoorlijk moeilijk om er precies op tijd bij te kunnen zijn. Gelukkig hebben wij een geweldige buurvrouw die ons vaak helpt met onze dieren.”

Binnen kantooruren

Franca Zegers is sinds ruim twee jaar eigenaar en naamgever van Autoservice Franca in het Limburgse Panningen. Automobilisten kunnen bij haar en haar collega terecht voor alle onderhouds- en reparatiewerkzaamheden, van een apk tot aan een storingsdiagnose. Franca is gespecialiseerd in Ford maar alle merken zijn welkom binnen haar garagebedrijf.

Bakje wortels

“We hebben ons vanzelfsprekend erg goed ingelezen over alpaca’s; wat moeten ze hebben om te eten en welke inentingen zijn vereist? Wij zijn vrij nuchter van aard en je merkt dat het gaandeweg allemaal wel goed komt. Het valt echt allemaal wel mee. Je moet ze wel goed en bijtijds laten scheren, dat laten we doen door mensen die er verstand van hebben. Verder is een alpaca is een vrij teer dier. Als ze apart in een hoekje gaan liggen, bel de dierenarts maar want dan is er wat aan de hand. Ze kunnen heel snel doodgaan als er iets aan de hand is. Goede hygiëne is ook voor alpaca’s belangrijk en daarom halen wij iedere dag de ontlasting uit de wei. Ook hiervoor mogen wij doordeweeks terugvallen op onze behulpzame buurvrouw.” Hoewel alpaca’s van nature vluchtdieren zijn, hebben ze er veel gezelligheid van. “Langs deze wei loopt een aantal fietsroutes en bij goed weer stoppen er veel mensen om naar ze te kijken. Het blijft toch een apart gezicht, zo’n groepje alpaca’s bij elkaar in een veld. Zodra wij buiten zitten met een bakje wortels dan komen ze gelijk naar ons toe. 

Nu zijn ze wat bang omdat jij er als vreemde bent, maar dat is doorgaans niet zo. Dan eten ze gewoon uit mijn hand. Je kunt ze niet echt pakken om te knuffelen, dat vinden ze maar niks. En ook de honden zijn geen probleem, die lopen er gewoon tussendoor.” Als er een cria is dan is het even goed opletten, de moeders zijn namelijk heel beschermend naar hun jongen toe. “De kans is dan ook aanwezig dat ze gaan spugen. Maar dat gebeurt hoogstzelden, hoor. Net dacht ik even dat het zou gaan gebeuren, want ze doen het vooral als ze in het nauw zitten en ik wilde natuurlijk die kleine even pakken voor de foto’s, haha. De wol van de alpaca’s is trouwens ontzettend warm. Een kennis van onze buurvrouw spint de wol en heeft zelfs al twee vesten voor ons gemaakt. Ook heb ik een mooie sjaal van alpacawol. Kortom, het zijn heel veelzijdige dieren waar je op meerdere manieren veel aan hebt.”

Mike Raanhuis

Mike Tekst & Beeld schrijft, interviewt en fotografeert. Het portfolio is breed en diep, van portret tot reisreportage en bedrijfsprofiel. Voor Aftersales Magazine is hij het gezicht achter de rubriek 'Buiten Kantooruren'.

Van Mike Raanhuis zijn er nog 76 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Mike Raanhuis

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.