Jan Wals: Zingen over zee en haven

Met dank aan zijn onvervalste Amsterdamse tongval én humor is de geboren Ilpendammer Jan Wals (62) een welbekende naam in automotive-land. Wat hoogstwaarschijnlijk minder bekend is, is dat Jan de mooiste zeemansliederen zingt in Het Amsterdams Havenkoor.

Op zijn zestiende wist Jan Wals al goed wat hij wilde: zingen in een koor. Jan steekt van wal: “Ik ben weliswaar hervormd opgevoed, maar het zingen van die christelijke liederen zag ik niet zo zitten. We hadden in Ilpendam ook een katholiek jongerenkoor en dát leek me wel wat. Zo gezegd, zo gedaan. Voor het koor stond een fanatieke en muzikale dirigent die swingende nummers, met name covers, voor ons had. Denk aan ‘Blowing in the wind’ van Bob Dylan. Dat sprak me wel aan. Dat heb ik twee jaar gedaan. Tot het moment dat ik in de dorpsstraat werd aangehouden door de brandweercommandant – we kenden elkaar in het dorp door en door natuurlijk. Hoe oud of ik was. Ik antwoordde dat ik 18 was. Waarop die commandant vroeg of ik dan niet bij de brandweer wilde. Dat wilde ik maar wat graag, maar het betekende ook automatisch het einde van mijn zangcarrière.”

Shanty

“De brandweer heb ik 35 jaar lang gedaan als vrijwilliger, met heel veel plezier en nooit een dag spijt gehad”, benadrukt Jan. “Toen ik 55 jaar was vond ik het genoeg. Het was mooi geweest. ’s Nachts voor een containerbrand mijn bed uit en na talloze zware ongevallen, was het gewoonweg klaar. En ja, ik had ook nog eens een druk bedrijf. Stilzitten was er niet bij voor mij en ik had nog een stille sluimerende wens… Met een streepjes-shirt zingen in een shantykoor! Een shanty is een lied dat vroeger aan boord van grote zeilschepen werd gezongen als arbeidslied.”  

‘Op het IJ langszij komen bij die immens grote schepen en die boten vervolgens toezingen is echt fantastisch’

  “Iemand had gelezen dat ik wel bij Het Amsterdams Havenkoor wilde komen zingen en hij heeft mij daar vervolgens geïntroduceerd. Dat is nu ruim zeven jaar geleden. Ik vind het geweldig! We zingen hoofdzakelijk zeemansliederen. Nee, we zijn beslist geen smartlappenkoor, want we zingen alleen over de zee en de haven. Natuurlijk hebben we er wel een paar in ons repertoire, dat moet wel als Amsterdams koor. En geloof me, zodra we inzetten met ‘Bij ons in de Jordaan’, dan gaat het dak er serieus af, de tent gaat dan volledig los!”

Okura en Hilton

“Ooit kwam ik terug van vakantie en toen werd gezegd: Jan, jij wordt onderdeel van onze PR-commissie. Nou prima, dat doen we. Voor mijn bedrijf ben ik er ook altijd druk mee, dus dat lag me wel. Zo hebben we in de loop der jaren al veel leuke dingen bedacht. We treden bijvoorbeeld twintig keer op in de Passengers Terminal Amsterdam aan het IJ, ter verwelkoming of het uitzwaaien van passagiers van de grootste cruiseschepen van de wereld. We zingen ook bij verzorgingshuizen die ons inhuren of bijvoorbeeld bij een overslagbedrijf. Maar ook bij het Okura Hotel of bij het Hilton, daar waren ooit eens alle directeuren wereldwijd naartoe gekomen en wij mochten een moppie voor ze zingen. In het Scheepvaartmuseum hebben we ook diverse keren onze liederen mogen zingen. Tja, bedenk het maar en we hebben er gestaan. Is het publiek Engels of Italiaans? Dan gooien we er een nummer in in de taal van het publiek. Dat is ontzettend leuk om te doen.”

Verjongen

“Maar goed, wij moeten als koor ook wat verjongen, dus heb ik de GVB, het Amsterdamse vervoersbedrijf, een berichtje gestuurd. Of het mogelijk was om in het metrostation bij de Ferdinand Bol te zingen voor de reizigers die in- en uitstappen? In zo’n hal zingen is natuurlijk helemaal geweldig. En er lopen een hoop Amsterdammers voorbij. Kijk, aan toeristen hebben wij dan natuurlijk niet zo heel veel. Hoe kun je het beste je spullen verkopen? Door het te laten zien! Of je dat nou met auto’s doet of met muzieknoten, het spelletje is precies hetzelfde. Ons hoogtepunt? We hebben tweemaal Sail Amsterdam gedaan. Dat was helemaal geweldig. Op het IJ langszij komen bij die immens grote schepen en die boten vervolgens toezingen is echt fantastisch. Je krijgt er kippenvel van om daar aan mee te mogen doen. Kijk, ik werk zes dagen per week en het motortje in mijn hoofd draait de hele dag maar door, dan is zingen de perfecte ontspanning voor mij. Het geeft mij energie en het maakt het koppie ook nog eens goed leeg.”

BINNEN KANTOORUREN “In 1987 richtten mijn vrouw Anja en ik Bosch Car Service Autobedrijf Jan Wals op. Ik heb het grootste maar ook het kleinste autobedrijf van Ilpendam. Het is een bedrijf met een glimlach. Wij doen alles net even anders dan een ander. We doen meer voor onze klanten en dat verwachten de mensen niet. In totaal zijn we met elf medewerkers en iedereen heeft dezelfde mentaliteit, iedereen is van het persoonlijke contact. Wij bellen onze klanten ook nog persoonlijk op en dat wordt nog steeds erg gewaardeerd.”

Mike Raanhuis

Mike Tekst & Beeld schrijft, interviewt en fotografeert. Het portfolio is breed en diep, van portret tot reisreportage en bedrijfsprofiel. Voor Aftersales Magazine is hij het gezicht achter de rubriek 'Buiten Kantooruren'.

Van Mike Raanhuis zijn er nog 68 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Mike Raanhuis