Mercedes constateert groei namaakproducten

De wereldwijde handel in namaakproducten van Mercedes-Benz blijft toenemen. Alleen al in 2021 werden bij meer dan 650 invallen meer dan 1,86 miljoen namaakproducten in beslag genomen. Dit is een aanzienlijke stijging van ongeveer zes procent ten opzichte van het voorgaande jaar, 2020.

Namaakproducten zijn niet alleen illegaal, ze zijn ook relevant voor de veiligheid en kunnen de gezondheid van weggebruikers in gevaar brengen. Daarom neemt Mercedes-Benz strenge maatregelen tegen dergelijke namaakproducten. De maatregelen zijn gericht op onderdelen zoals remschijven, wielen en carrosserie- en stuurdelen.

Renata Jungo Brüngger, lid van de Raad van Bestuur van Mercedes-Benz Group AG, Integriteit & Juridische Zaken: “De namaakindustrie kent structuren van de georganiseerde misdaad en genereert vaak hogere winsten dan de drugshandel. Wij werken nauw samen met autoriteiten over de hele wereld om deze structuren in te dammen en bedreigingen van de verkeersveiligheid te bestrijden.”

Velgen na stresstest: origineel links en rechts de namaakversie.

Tijdens de pandemie van de afgelopen twee jaar maakten productpiraten steeds vaker gebruik van online platforms en sociale mediakanalen om namaakgoederen aan te bieden. Het vergt veel meer inspanning van merkbeschermingsdeskundigen om de online handel in namaakproducten te onderzoeken.

Namaakgoederen kunnen op zeer korte termijn op onlineplatforms worden geplaatst en met steun van de sociale media worden verkocht. Om deze reden heeft Mercedes-Benz zijn strategische en operationele maatregelen tegen namaak in de onlinehandel verder uitgebreid. De strategie ter bescherming van het merk bestaat uit drie pijlers: detecteren, aanvallen en voorkomen. Experts van de fabrikant op het gebied van merkbescherming kunnen vervalsers identificeren door verdachte aanbiedingen op online platforms en sociale media of beurzen wereldwijd te controleren. In 2021 werden volgens de fabrikant meer dan 126.000 namaakproducten van online platforms verwijderd.

Remblokken na stresstest: namaak links en rechts het origineel

Het is vaak moeilijk om namaakproducten visueel te onderscheiden van echte onderdelen. Op de testbaan en op de weg worden flagrante verschillen in kwaliteit en veiligheid echter al snel duidelijk. De kwaliteit van namaakproducten is meestal slecht en ze voldoen niet aan de wettelijke minimumeisen op het gebied van veiligheid. In veel gevallen laten georganiseerde vervalsers hun goederen onder onmenselijke omstandigheden produceren, zonder rekening te houden met de mensenrechten, de milieunormen en de arbeidsveiligheid. Typische indicatoren voor namaakproducten zijn volgens de fabrikant een extreem lage prijs, een bedrieglijke productkwaliteit of verkoop via dubieuze onlinebronnen. Vaak is zelfs aan de productafbeeldingen of -aanduidingen te zien dat de onderdelen niet echt kunnen zijn, aangezien Mercedes-Benz dergelijke artikelen gewoonweg niet produceert.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *