‘Met Bosch opereren wij op dealerniveau’

Op 29 mei 2001 werd Bosch Formule Auto omgedoopt tot Bosch Car Service. Een dag later, in de vroege ochtend, was Henk van Bergen uit Roden de allereerste die zijn handtekening zette onder het contract om mee te gaan in de nieuwe formule. “Mijn eerste gedachte was: zo snel mogelijk dat bord aan de muur en die paal aan de straat.” 

Het bleek een juiste inschatting te zijn van de Drentse ras-ondernemer, want de keuze voor Bosch Car Service heeft hem naar eigen zeggen geen windeieren gelegd. Van Bergen: “Ik ben hier 35 jaar geleden samen met mijn vrouw begonnen met het bedrijf en daarvoor werkte ik in de Volkswagen-dealerorganisatie. Van huis uit ben ik techneut, ik heb al mijn diploma’s gehaald, maar aan goede technische ondersteuning ontbrak het mij als universeel. En die technische ondersteuning was een must, die had ik bij de dealerorganisatie immers ook. Na een intensieve zoektocht kwam ik bij Bosch uit; dat bleek veruit de beste van de vergelijkingen die ik had gedaan. Ik voelde gelijk: dit is mijn partij. Toen heette het nog Bosch Formule Auto, destijds al het grootste concept voor universele autobedrijven.”


‘Bosch is een A-merk dat iedereen kent;
van huisvrouw tot technische vakman’


Professionele formule

Op de vraag waarom Bosch Car Service dé partij is voor Van Bergen, antwoordt hij: “De werkplaatscollega’s gaan op cursus en krijgen de technische ondersteuning die ze nodig hebben. Bosch is een A-merk, een naam die iedereen kent; van huisvrouw tot technisch vakman, zeg ik wel eens. Trek maar eens een motorkap open en geheid dat je daar het Bosch-logo tegenkomt. De meeste elektronica die je ziet, het is allemaal Bosch. De start van dit bedrijf liep gelijk op met de opmars van de elektronica in auto’s. Dus tja, een betere partner dan Bosch zou ik niet vinden, was mijn gedachtegang. Mede door de samenwerking met Bosch hebben we een succesvol autobedrijf kunnen opzetten, daar ben ik vast van overtuigd. Tegenwoordig kun je als universeel kiezen uit talloze formules, maar als ik vandaag zou starten met mijn autobedrijf dan zou ik weer voor deze partner gaan. 

Daarom was ik er in 2001 ook als de kippen bij. Ik had er alle vertrouwen in vanwege de band die er al was en de opgedane ervaringen. Het grootste verschil met Bosch Formule Auto? Het was allemaal wat simpeler. Met Bosch Car Service is echt een professionele formule uitgerold. Er kwam meer aandacht voor de uitstraling, voor de marketing en voor de daadwerkelijke verkoop van producten. Ik durf te stellen dat wij met Bosch op dealerniveau opereren.”

Collega begint eigen Bosch Car Service

Naast zijn eigen Bosch Car Service succesvol op de kaart zetten, heeft Henk van Bergen ook een oud-collega in Eelderwolde in het zadel geholpen. “Arnold van der Veen was een hele goede vaste kracht die vijftien jaar bij me heeft gewerkt, sinds zijn veertiende. Hij begon als leerlingmonteur en haalde al zijn papieren, in hem zag ik echt een ondernemer. Dus toen hij aangaf dat hij voor zichzelf wilde beginnen, wilde ik graag de helpende hand toesteken. Zo gezegd, zo gedaan.” Arnold, aanvullend: “Dankzij Henk kon ik in een bedrijf stappen dat ik na vijf jaar zou overnemen. Henk adviseerde mij direct om er een Bosch Car Service van te maken en aangezien ik ook ben opgegroeid met die formule, was de keuze snel gemaakt. Die Bosch-uitstraling is perfect naar je potentiële klant toe en het heeft mij zeer zeker geholpen in de groei van het klantenbestand. We zitten aan de rand van Groningen, nabij een nieuwbouwwijk die maandelijks groeit. En wij dus ook. In vijf jaar tijd hebben we alleen maar geplust. En tja, dat ik van een 38-urige naar een 76-urige werkweek ben gegaan, dat hoort bij ondernemer zijn. Ik heb de mazzel dat ik bij het bedrijf woon, dus dat scheelt.”

Degelijkheid en kwaliteit

Of Bosch Car Service bij ieder autobedrijf past, dat denkt Henk van Bergen niet. Dit heeft vooral te maken met de insteek van het bedrijf, en met de ondernemer, het ‘poppetje’, zoals hij zelf zegt. “Wil je de focus leggen op de handel of op de techniek en het onderhoud? Als jij voor de technische kant kiest, dan heb je ondersteuning nodig en dan kun je bij Bosch, wat mij betreft, de meeste groene vinkjes zetten. Degelijkheid en kwaliteit, daar gaan wij te allen tijde voor en wat dat aangaat past het merk het beste bij ons bedrijf en de manier waarop we het runnen. Het moet bij jou als ondernemer passen, absoluut.” 


‘Ik durf te stellen dat wij met Bosch op dealerniveau opereren’


Er gebeurt momenteel veel in de autowereld, en wel in een heel rap tempo. “Dan wil je een partner aan je zijde die meegroeit en de knowhow heeft. Alleen de sterken blijven over, is mijn mening. Of je nu een universeel bent of een dealerbedrijf, dat maakt niet uit. Wij krijgen hier veel klanten die ook het nieuws volgen en vervolgens echt niet meer weten wat ze nou moeten kiezen; benzine, diesel, elektrisch? Het bijzondere is dat ze allemaal denken dat elektrisch rijden niets kost. Ik kan je op een briefje geven dat het meer kost. In mijn ogen is de EV vooral nog interessant voor zakelijke rijder. En voor de groene particulier. Wij zijn uiteraard op EV’s ingericht, de collega’s zijn op cursus geweest bij Bosch en alle benodigde stappen zijn genomen.” 

Inmiddels bestaat het team van Bosch Car Service H. van Bergen uit twaalf man, hiervan zijn er zes monteur waarvan vijf apk-keurmeester. “Ook in de werkplaats is de EV een gespreksonderwerp”, aldus Van Bergen. “De één vindt het interessanter dan de ander en ja, dat heeft vooral met leeftijd te maken. We hebben bewust een heel divers team, dat is heel belangrijk. Als je elkaar aanvult, complementair bent aan elkaar, dan wordt je bedrijf eerder een succes. Een werkplaats is wat dat aangaat net de echte wereld.”

100 Jaar Bosch Car Service

De eerste Bosch-werkplaats werd 100 jaar geleden in 1921 geopend in Hamburg. Al vroeg zag naamgever Robert Bosch de noodzaak van een netwerk van garages. Naarmate het aantal autobezitters toenam, nam namelijk ook de vraag naar gespecialiseerde expertise toe. Vandaag de dag is Bosch Car Service ’s werelds grootste merkonafhankelijke werkplaatsnetwerk, met meer dan 15.000 bedrijven in 150 landen. Bosch verzekert zijn partners toegang tot de nieuwste technologieën voor diagnose, onderhoud en reparatie. Bij de onderneming werken ruim 72.000 mensen voor onderzoek en ontwikkeling en het bedrijf investeerde in 2019 € 6,1 miljard in R&D. Met 4202 patentaanvragen in 2019 is Bosch een van de belangrijkste spelers op het gebied van mobiliteit.

Gereedschap tot succes

“Weet je, we hadden Bosch nodig toen we begonnen, we hebben ze nu nodig en we zullen ze nodig blijven hebben. Zo simpel is het. Ik gaf al aan dat elektronica 35 jaar geleden steeds belangrijker werd in onze auto’s. Voor nu en in de toekomst is elektronica niet eens meer weg te denken, het is een wezenlijk onderdeel geworden van iedere auto. Dus zal de band met een partner als Bosch alleen maar hechter worden. Zo sta ik er sowieso in als ondernemer; je moet een goed team om je heen bouwen. Een team waar ik op kan bouwen en dat team is er.” 

Daar hoort zijn grossier Koskamp zeker ook bij. “Zo kunnen wij precies zien waar ze onderweg zijn en we weten dus precies wanneer we de materialen kunnen verwachten. Ook hen zie ik als een stukje gereedschap tot succes. Bovendien, een goede relatie met mijn partners is mij meer waard dan een aantal euro’s. Daar komt bij, met eerlijkheid valt niet te twisten. Dat is in mijn optiek een van de belangrijkste eisen die je aan jezelf als ondernemer moet stellen. Oprecht en realistisch zijn, je fouten kunnen toegeven. Maar ook die stip aan de horizon zetten, weten waar je heen wilt en midden in je bedrijf staan. Bovenal, en dat wil ik echt graag gezegd hebben in dit verhaal, zonder mijn vrouw was het al helemaal nooit gelukt om zo’n succesvol bedrijf op te zetten. In algemene zin kun je dit succesverhaal nog het beste samenvatten met de woorden: samen zijn we sterk.” 

Mike Raanhuis

Mike Tekst & Beeld schrijft, interviewt en fotografeert. Het portfolio is breed en diep, van portret tot reisreportage en bedrijfsprofiel. Voor Aftersales Magazine is hij het gezicht achter de rubriek 'Buiten Kantooruren'.

Van Mike Raanhuis zijn er nog 76 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Mike Raanhuis

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.