Ondernemers tevreden over garageformule

Ondernemers zijn over het algemeen zeer tevreden over de garageformule waarbij ze hun bedrijf hebben aangesloten. Dat blijkt uit het nieuwe Relatie Onderzoek Samenwerkingsformules Autobedrijven (Rosa) van Bovag Onafhankelijke Autobedrijven.

Gemiddeld waardeert de ondernemer zijn garageformule met een 7,8. Dat is een tiende punt hoger dan in 2018. De helft van de formules scoort minimaal een 8. Geen enkele formule wordt met een onvoldoende beoordeeld. Voor het onderzoek kon Bovag putten uit de gegevens van 807 respondenten, wat een derde was van het aantal aangeschreven bedrijven.

Carprof

De garageformule Carprof van de Alliance Automotive Group Benelux werd door de repondenten met een 8,6 het hoogst gewaardeerd. Daarachter volgen vijf formules met een 8,4: AutoFirst, Autovakmeester, Carteam, Requal Erkend Reparateur en Vakgarage. 

Zelfstandig

Formuledeelnemers zijn, evenals twee jaar geleden, over het algemeen het meest tevreden over het behoud van het zelfstandige ondernemerschap (8,3), de verplichtingen en eisen van de garageformule ten aanzien van hun pand, uitstraling en huisstijl (8,0) en de daarmee samenhangende waardering voor de uitstraling van de formule-aankleding van het pand (7,9). De waardering voor verplichtingen en eisen ten aanzien van opleidingen scoort evenals in 2018 een 7,9.

Zakelijke markt

Het minst tevreden zijn de formuledeelnemers over alle onderwerpen die te maken hebben met lease en de zakelijke markt (scores tussen 5,7 en 6,0). Veel formules zijn overigens überhaupt niet actief op dit vlak en de lage cijfers kunnen dus ook betrekking op dat feit hebben. De grootste vooruitgang werd geboekt op het gebied van naamsbekendheid van een formule, met plus 0,3 ten opzichte van 2018. De grootste dalingen tonen de tevredenheid over de mobiliteitsgarantie en over de accuraatheid van bestelsystemen (beide min 0,3). Ook het overleg met de mede-deelnemers van formules werd lager gewaardeerd dan twee jaar geleden (min 0,2).

Tevreden

Gerard ten Buuren, voorzitter van Bovag Onafhankelijke Autobedrijven: “Al met al geeft ROSA 2020 uitkomsten waar zowel Bovag als de garageformules tevreden over mogen zijn. Waar ikzelf ook zeer tevreden over ben, is dat we de afgelopen jaren een steeds betere relatie en samenwerking met vrijwel alle formules hebben opgebouwd. Dat stelt ons in staat om knelpunten van onze eigen leden direct te adresseren en op te lossen, maar ook om bijvoorbeeld hulp te bieden bij invulling van de franchisewet en het snel delen van correcte informatie over coronamaatregelen. Vice versa zorgt de goede relatie ervoor dat ook de formules snel een luisterend oor bij Bovag vinden, waarna bijvoorbeeld een lobbytraject kan worden opgestart. De positieve én de negatieve punten uit Rosa 2020 gaan wij uiteraard uitvoerig bespreken met alle betrokkenen, zodat we bij een volgend onderzoek nog hogere cijfers kunnen rapporteren.”

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3426 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.