Online tool meet apk-gebreken

Data-analist Jasper Verweij heeft op zijn website Kenteken.tv een nieuwe tool online gezet, de APK Gebrekmonitor. Hierop is per maand te zien hoe vaak een bepaald gebrek bij een apk wordt geconstateerd.

Voor de data baseert Jasper Verweij zich op open data van de RDW, die in principe voor iedereen toegankelijk zijn. “Ik heb op deze manier ook wel eens een steekproefmonitor gemaakt, maar daarvan waren de data ineens niet meer beschikbaar. Voor de gebreken zijn die wel openbaar en daarvan was ik al een tijdje van plan een monitor te maken. Die is er nu.”

Drie categorieën

De data zijn uitgesplitst naar apk voor lichte voertuigen, voor zware voertuigen en voor de tachograaf, dus ook voor de trucksector geeft de tool cijfermatige informatie.

De monitor geeft cijfers over zowel adviespunten als afkeurpunten. Zo is er de veelvoorkomende gebrekcode AC5: mechanische delen van het remsysteem vertonen slijtage. Dit is een adviespunt (alleen wanneer sprake is van ijzer op ijzer is dit een afkeurpunt). De APK Gebrekmonitor geeft aan dat dit gebrek in maart 2020 al 12.647 keer is genoteerd als adviespunt.

Maar ook afkeurpunten, of punten die heel weinig voorkomen, worden in de APK Gebrekmonitor geregistreerd. Zo blijkt het ontbreken van een snelheidsmeter in maart 2020 toch al vier keer te zijn geconstateerd.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3423 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.