Oorlog in acculaderland

Het Amerikaanse Noco, producent van onder meer acculaders, begint in zijn thuisstaat Ohio een rechtszaak tegen concurrent Ctek. Aanleiding is de recente diefstal op een vakbeurs van een laptop met vertrouwelijke bedrijfsgegevens.

Plaats delict is de eerder deze maand gehouden Australian Auto Aftermarket Expo (foto). De tweejaarlijkse beurs in Melbourne verwelkomde ditmaal meer dan vierhonderd bedrijven uit de (inter)nationale automotive industrie en was daarmee de grootste in zijn soort op het continent.

Verkoopstrategie

Op de stand van Noco, een van de officiële beurspartners, zou een medewerker van concurrent Ctek een laptop hebben gestolen. Het apparaat bevatte vertrouwelijke informatie over zaken als verkoopstrategie, handelscontacten en commerciële afspraken. De vermeende dief, wiens naam nog niet is bekendgemaakt, werd op de slotdag (6 april) aangehouden door de Australische politie. Op beelden van beveiligingscamera’s had personeel van de brancheorganisatie AAAA (Australian Automotive Aftermarket Association) de diefstal in beeld gekregen. Vervolgens was de persoon in kwestie getraceerd en tijdelijk vastgehouden, in afwachting van zijn arrestatie.

Verspreiden

Pr-directeur Thomas Smith van Noco is “teleurgesteld over het gedrag van Ctek. Het is aanvullend bewijs van mogelijk systematisch beleid op ondernemingsniveau om onze groei in de markt te beperken. We zullen op een agressieve manier gebruikmaken van onze rechten en niet stoppen voordat recht is gedaan.” Het proces is afgelopen dinsdag officieel aangespannen. Naast een veroordeling van de diefstal zelf eist de onderneming ook een uitspraak van de Amerikaanse rechter die het Ctek verbiedt om de gestolen bedrijfsinformatie te gebruiken en/of verspreiden.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †