Personeelsprobleem bandenbranche dreigt

De Europese bandenbranche heeft grote moeite om gespecialiseerd personeel te werven. Meer dan de helft van de bedrijven meldt problemen op dit vlak. Door het niet kunnen invullen van vacatures groeit de druk op bestaand personeel.

Dat meldt onderzoeksbureau IFH Köln, in samenwerking met de organisatie van Tyre Cologne. Deze nieuwe internationale bandenbeurs beleeft volgend jaar (9 t/m 12 juni) zijn tweede editie, sinds de start in 2018.

Bedrijfsopvolging

De moeizame werving van medewerkers heeft met name betrekking op de werkplaats. Die kan daardoor orders soms niet invullen en moet investeringen schrappen of verschuiven. Ook bij bedrijfsopvolging speelt het probleem, melden de onderzoekers. “Als hier geen passend antwoord op geformuleerd kan worden, krijgt de bandenhandel in de nabije toekomst een groot personeelsprobleem.” De peiling vond plaats bij bedrijven in Duitsland, Frankrijk, Italië, Polen en het Verenigd Koninkrijk. Opvallend is dat het VK zo goed als geen zorgen heeft over dit aspect, ver onder het gemiddelde van de vijf landen samen. Respondenten zaten op alle niveaus van de keten, van retail tot en met industrie. Er blijkt onder meer uit dat de helft van de autobedrijven smartphones en tablets gebruikt voor de dagelijkse bezigheden, met name om te zoeken naar specifieke (banden)producten en voor prijscalculatie.

Vervangingsmarkt

Bij de presentatie van het rapport en de komende beurs werd eerder deze week bekend dat vorig jaar in Europa circa 207,5 miljoen banden zijn verkocht voor personenwagens, voertuigen met vierwielaandrijving en lichte bedrijfswagens. Van dat aantal werden zo’n 50,5 miljoen exemplaren afgezet in Duitsland. Op de Europese vervangingsmarkt wordt Duitsland in aantallen gevolgd door Frankrijk, het VK en Italië. De verkochte aantallen zijn Europa-breed stabiel ten opzichte van vorig jaar. Dat geeft vertrouwen, vindt Stephan Helm, voorzitter van de Duitse bandenhandel en vulkaniseerbranche (en zelf ook actief in de bandenhandel). De zoektocht naar alternatieve aandrijving en voortschrijdende digitalisering laat volgens hem onverlet dat banden en wielen de basis blijven voor mobiliteit. “Zij brengen de motorische kracht over op het wegdek, ongeacht de wijze waarop die kracht wordt opgewekt.”

Alert

Dat mag wat hem betreft niet het signaal zijn om achterover te leunen. Het is zaak alert te blijven op nieuwe ontwikkelingen in autotechnologie die van invloed (kunnen) zijn op het kennis- en serviceniveau van de bandenwerkplaats. “Welke kant gaat het op, wat betekent dat voor mijn handel? Wat zijn de hardlopers van morgen, met welke marktspelers kan ik mogelijk samenwerken?”

De antwoorden zijn gedeeltelijk te vinden op de komende editie van de beurs in Keulen, die zich vorig jaar bij de eerste editie succesvol profileerde als opvolger van Reifen (Essen).

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.