Politie laat nieuwe dienstvoertuig aanpassen

Gebruikerservaringen hebben ertoe geleid dat de politie aanpassingen laat verrichten aan het nieuwe dienstvoertuig, de Mercedes-Benz B-Klasse.

Het gaat met name om de inrichting van de binnenruimte, de wegligging en de verlichting. Tijdens het gebruik van het nieuwe dienstvoertuig blijkt dit op deze punten niet te voldoen. Deze onvolkomenheden deden zich niet voor toen het voertuig werd getest voorafgaand aan de aanschaf.

Console

Te weinig ruimte voorin de auto was de meest gehoorde klacht. Door het forse middenconsole konden agenten hun dienstwapen niet goed kwijt aan de zijkant van de stoel. De console wordt nu vervangen door een kleiner formaat, waardoor er meer ruimte is.

Verlichting

Ook gaven gebruikers aan dat ze liever lampen hebben die de omgeving van het voertuig verlichten. De daksets zijn aangepast, waardoor de lampen beter bruikbaar zijn. Daarnaast lichtte het stop-transparant in de dakset erg fel op, waardoor de tekst slecht leesbaar was. Dat wordt aangepast, waardoor het stopteken duidelijker zichtbaar wordt. 

Verkeersdrempels

Verder heeft het aangepaste voertuig een betere wegligging gekregen. Medewerkers die met het nieuwe politievoertuig reden, zeiden met hun voertuig contact te maken met de weg, wanneer er met grotere snelheid over een verkeersdrempel werd gereden. De voertuigen zijn voorzien van stuggere veren, waardoor het voertuig voor 1,6 en achter 2,5 centimeter hoger komt. Het voertuig zakt daardoor minder in.

B-Klasse

In totaal zijn er de afgelopen maanden zo’n 400 Mercedessen uitgeleverd aan de basisteams. De B-Klasse gaat geleidelijk de Volkswagen Touran vervangen als basisvoertuig. De aan te passen voertuigen worden vanaf de zomer met tien tegelijk voorzien van alle aanpassingen, die met gebruikers tot stand zijn gekomen. Alle nieuw uit te leveren voertuigen zullen gelijk van alle aanpassingen voorzien zijn. “Er is niet zoiets als een standaard politievoertuig”, laat de directie communicatie van de politie in Den Haag desgevraagd weten. “De voertuigen die Mercedes aan de politie levert, worden vervolgens door twee gespecialiseerde bedrijven aangepast aan de wensen van de politie. Dat zijn Avion en VDL. Zij zullen de toekomstig te leveren voertuigen volgens de nieuwe specificaties afleveren. De al geleverde voertuigen zullen worden aangepast door de Mercedes-dealer.” Volgens de woordvoerder betreft het kleinigheden, waarvan de kosten te verwaarlozen zijn.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3074 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters