Stakingen bij Century en Broekhuis

Vakbond FNV meldt voor donderdag 15 november stakingen bij twee autobedrijven. Bij Century in Groningen en Broekhuis in IJsselmuiden is vandaag actie gevoerd.

actie-fnvMonteurs bij Century in Groningen hebben vanmorgen voor twee uur het werk neergelegd. FNV-bestuurder Bart Plaatje: “Bij Century stonden vanmorgen veertig monteurs op de parkeerplaats. Die hebben we toegesproken en daarna zijn ze om tien uur aan het werk gegaan. Normaal beginnen ze daar om acht uur, dus daar heeft het werk twee uur stilgelegen. Bij Broekhuis was er sprake van een zogenoemde je-weet-nooit-waar-staking. Bart Plaatje: “Daar stonden we ineens op de stoep. Omdat alle monteurs daar aangesloten zijn, konden we die actie goed voorbereiden. Daar hebben de monteurs vanmiddag, voor de rest van de dag, het werk neergelegd.”

Drietrapsraket

Ondanks de tegemoetkoming van Bovag, die afstapte van de eis dat de zaterdag een gewone werkdag moet worden, zetten de vakbonden de stakingen in de motorvoertuigenbranche door. Inzet van de bonden blijft de drietrapsraket: werken op zaterdag alleen op vrijwillige basis, met behoud van de toeslag en een fatsoenlijke loonsverhoging. Net als Bovag betreurt FNV dat de cao-onderhandelingen zijn vastgelopen en het tot acties is gekomen. “Het is voor niemand leuk, voor de jongens niet, voor de bedrijven niet, voor ons niet. Ik hoop ook echt dat het volgende week klaar is”, aldus Bart Plaatje. Wordt vervolgd.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3056 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters