Stakingen bij vier garages Almere

Bij vier garages in Almere wordt vrijdag 9 november niet gewerkt aan personenauto’s. Het gaat om de garages van Stern, Broekhuis, Dijkstra Citroën en A-Point. Inzet is een cao voor de motorvoertuigen- en tweewielerbedrijven zonder een verplichting om te werken op zaterdag.

Het is met name die verplichting die zorgt voor wrevel wederzijds. Albert Kuiper, bestuurder FNV Metaal: “Heel even leek het erop dat de Bovag zijn eis voor verplicht werken op zaterdag wilde intrekken. Helaas is dat niet zo. Er ligt ook nog steeds geen loonbod. De werkgevers willen de mogelijkheid hebben dat er zonder toeslagen op zaterdag gewerkt kan worden. En ze willen automonteurs alsnog verplichten tot werk als ze de planning niet rond krijgen. Dus dan is er nog steeds een verplichting om te werken op zaterdag. Het loon, toeslagen en verplichtingen die niemand wil: allemaal redenen om met een staking duidelijk te maken dat dit zo niet kan. Er is bij de garages geen probleem met werken op zaterdag, er is alleen een probleem met lagere lonen en te weinig vakkrachten.”

Halsstarrig

Bovag verwijt de bonden juist een halsstarrige houding. “It takes two to tango, maar met deze halsstarrigheid is er van samen dansen geen sprake”, aldus Bovag-voorzitter Bertho Eckhardt. “De leden van Bovag hebben de Bovag-onderhandelaars nadrukkelijk op pad gestuurd met de opdracht een goede cao af te sluiten. En dat gaat over veel meer dan werken op zaterdag. Dat gaat over een generatiepact, over duurzame inzetbaarheid van oudere werknemers, over scholing, over beloning et cetera. En op veel van die punten zijn we elkaar de afgelopen tijd al behoorlijk genaderd. Des te zuurder dat het sluiten van een cao nu haast onmogelijk lijkt door de oncoöperatieve houding van de partijen waarmee Bovag momenteel onderhandelt. We beraden ons nu op het vervolg. Daarbij sluiten we geen enkel scenario op voorhand uit.”

Nieuwe acties

Ook de bonden tonen zich onverzettelijk. Zij willen in ieder geval dat de verplichting tot werken op zaterdag van tafel gaat en dat de toeslagen voor dat werk behouden blijven. Totdat dat bereikt is, worden er acties gevoerd. Volgens stakingsleider Murat Sekercan staan er voor komende week op maandag acties gepland in Amsterdam. Later in de week zullen er acties volgen in de regio Rotterdam.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3048 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters