Stekkerauto’s en hun apk

Nu de stekkerhybrides de apk-gerechtigde leeftijd krijgen en ook de vol-elektrische auto’s steeds vaker de apk-oproep ontvangen, wordt het tijd voor een specifieke analyse.

Het is alweer even geleden dat de Mitsubishi Outlander PHEV uit het niets de koppositie pakte in de maandelijkse registratiecijfers. Voor auto’s van 2013-2016, want daar praten we over, verwacht je serieuze marktaandelen voor het vrije kanaal en afkalvend marktaandeel voor eigen dealers. Van de 32.231 Outlanders PHEV uit de genoemde periode gaan er echter nog altijd 18.137 naar hun eigen dealer. Slechts een tienduizend apk’s worden door het vrije kanaal verzorgd (het gat tussen beide cijfers komt voor rekening van de vreemd-merkdealers). Ook bij de Prius PHEV van 2013 zien we iets dergelijks: tegenover elke onafhankelijke apk staan er drie bij de eigen dealers. De Volvo V60 PHEV uit hetzelfde jaar? Hetzelfde beeld: 12.211 keuringen bij de eigen dealer om 5345 apk’s in het vrije kanaal.

Bovenstaande grafieken worden, als het gaat om de vol-elektrische auto’s in ons park, bovendien beïnvloed door één merk: het vrijwel dealerloze Tesla. Dus zijn er sinds januari 2017 6289 apk-plichtige Tesla’s en gingen er liefst 5242 naar het vrije kanaal voor een goedkeur dan wel afkeur. Zonder die invloed zou het marktaandeel van het vrije kanaal dalen ten gunste van de eigen dealers.

Kennisorganisatie Automotive Insiders heeft met Trend-Rx een lijvige EV Monitor ontwikkeld waarin een grondige analyse wordt gemaakt van de huidige status rond elektrische auto’s en de stekkerhybrides. Vanuit het hier en nu wordt een schets gemaakt van de gevolgen die deze energietransitie met zich mee kan brengen. De apk-cijfers komen er ook in voor. Interesse? Klik hier voor meer info

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *