VACO-leden schatten omzetverlies op 33%

Leden van brancheorganisatie VACO schatten hun omzetverlies als gevolg van de coronacrisis gemiddeld op 33%. Een overgrote meerderheid van de bedrijven – 84% – verwacht vooralsnog geen afscheid te moeten nemen van de medewerkers.

Dat en meer blijkt uit de eerste VACO Coronamonitor. De actuele stand van zaken in de banden- en wielensector is vanmiddag verstuurd naar de achterban. Van de ruim driehonderd leden/ondernemers, goed voor zevenhonderd vestigingen, nam 52% deel aan de enquête. “Een enorm hoge respons”, zegt VACO-branchemanager Edwin Brinksma. “Het illustreert hoeveel waarde men hecht aan een helder, overkoepelend beeld van de situatie.” De tweewekelijkse Coronamonitor zal de komende tijd nog zeker vier keer verschijnen.

Op dit moment heeft een grote meerderheid van de VACO-bedrijven (76%) vertrouwen dat men door de crisis zal komen. Een flink deel (59%) heeft evenwel nog geen exact beeld van het omzetverlies. De eerste cijfers vanuit de leden wijzen op een geschatte derving van 33%. De verwachting is dat naarmate de tijd verstrijkt het omzetverlies exacter kan worden ingeschat.

Maatregelen VACO-leden

1 Extra hygiëne, schoonmaakrondes etc. 94%
2 Waarschuwingsborden 73%
3 Beperking van plaatsen waar klanten mogen komen 69%
4 Werken met handschoenen 68%
5 Deurbeleid 42%

Van degenen die de vragenlijst beantwoordden, geeft 80% aan niet te weten of de huidige steunmaatregelen voldoende soelaas gaan bieden. Afgelopen week maakte een kwart (26%) er gebruik van. VACO ziet hier een verband met de onduidelijkheid die bestond voor de meest gebruikte regeling; het Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Vanaf 6 april opent naar alle waarschijnlijkheid het loket voor de NOW-regeling bij het UWV. Verwacht wordt dat het aantal bedrijven dat gebruik gaat maken van de regelingen zal gaan toenemen.

Impact-top 5 VACO Coronamonitor 1

1 Minder klanten    69%
2 Orderportefeuille minder vol   57%
3 Minder werk in werkplaats   57%
4 Orders geannuleerd  35%
5 Meer zieke personeelsleden     33%

Op woensdag 8 april 2020 wordt de tweede VACO Coronamonitor verstuurd. De brancheorganisatie roept haar leden op om deze weer in te vullen, om de voortgang te kunnen monitoren. Onder meer de eventuele impact van uitgestelde winterbandenwissels kan zo inzichtelijk worden gemaakt. “Zo bewijzen we elkaar en de banden- en wielenbranche een belangrijke dienst en kunnen we de crisis gezamenlijk te lijf gaan.”

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *