Vaco verzoekt Kamer om aanscherping apk

Omwille van de verkeersveiligheid wil branchevereniging Vaco dat bij de apk-keuring voortaan ook wordt gekeken of belastingindex, E-keur en snelheidssymbool van autobanden in overeenstemming zijn met de typegoedkeuringsvereisten. De branchevereniging heeft daartoe een petitie aangeboden aan de Tweede Kamer.

In Nederland wordt na een verkregen typegoedkeuring niet afdoende gecontroleerd of een voertuig op banden staat die daarvoor geschikt zijn. Dit terwijl een dergelijke controle verplicht is nadat met ingang van 20 mei 2018 de nieuwe Europese apk-richtlijn 2014/45/EU van kracht is geworden. Op dit moment worden bij personen auto’s tijdens de apk-keuring de banden slechts gekeurd op de volgende vijf punten: profieldiepte, bandenspanning, draairichting/montage, beschadigingen en maataanduiding.

Onverantwoord

Banden die niet voldoen, tasten de verkeersveiligheid aan en moeten volgens de Europese regels tot apk-afkeur leiden, betoogt Vaco in de petitie. Dat Nederland, in tegenstelling tot andere Europese landen, de Europese controlepunten niet overneemt in de apk-wetgeving noemt Vaco onverantwoord. “Algemeen secretaris Tim van der Rijken: “Wie op verkeerde banden rijdt, neemt een risico. Een ongeval is vaak het gevolg van een combinatie van factoren, maar uit Duitsland weten we dat banden daarin helaas nog al te vaak een belangrijke rol spelen. Vandaar dat de controle op banden daar ook al lange tijd veel strenger is dan bij ons. Het is onbegrijpelijk dat Nederland zich niet aan de Europese regels houdt. Wij roepen de politiek op om haar verantwoordelijkheid te nemen.”

Onderzoek

Uit een onderzoek van RDW uit 2016 onder duizend voertuigen blijkt dat bij 5,9 procent de technische eigenschappen niet voldeden. Omgerekend naar alle Nederlandse personenauto’s waarvan de banden minimaal één keer zijn vervangen, betekent dat circa 400.000 voertuigen. Als de politiek geen maatregelen neemt, zal dit aantal hoogstwaarschijnlijk toenemen, stelt Vaco. Dat komt onder meer doordat het aantal bandentypen snel toeneemt, waardoor de kans groter is dat een auto van de verkeerde banden wordt voorzien. Automobilisten die banden aanschaffen zonder advies van een specialist, maken een grote kans om ongewild de verkeerde keuze te maken.

Wijziging

Of het verzoek van Vaco om de Nederlandse apk-richtlijn in overeenstemming te brengen met de Europese richtlijn wordt ingewilligd is nog de vraag. Branchemanager Edwin Brinksma: “Die dingen vragen nu eenmaal tijd. Meestal worden wijzigingen in de apk per 1 januari bekendgemaakt. Wij hopen dat deze veiligheidsaspecten daar onderdeel van zijn.”

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3064 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters