Verlichting grootste probleem bij apk

Problemen met de verlichting zijn het meest voorkomende gebrek bij de apk. In tien procent van de keuringen komt dit manco naar voren, stelt RTL Nieuws op grond van alle apk’s sinds 1 januari 2016 tot november dit jaar.

Ook banden met een profieldiepte tussen de 1,6 en 2,5 millimeter (9 procent van de apk) komen vaak voor, evenals olielekkage (5 procent). Overigens gaat het bij deze twee aspecten niet om afkeur- maar om adviespunten. In totaal nam RTL Nieuws bijna twaalf miljoen keuringen onder de loep. De gegevens waren afkomstig van de RDW. Blijkens de uitkomsten scoren bij de merken met meer dan 100.000 apk’s de Franse fabrikanten “beduidend minder goed” dan andere. Daewoo bungelt onderaan, Toyota gaat aan kop, gevolgd door BMW en Audi. Blijft de gehanteerde ondergrens van 100.000 keuringen buiten beschouwing, dan is de eerste plek overall voor Porsche. In de berekening is rekening gehouden met de leeftijd van de auto. Alle apk-aspecten zijn verwerkt, ook de adviespunten.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †