Vrijdag nieuwe actie om cao

De bonden kondigen voor aanstaande vrijdag een nieuwe actie aan in hun strijd voor een nieuwe cao voor de motorvoertuigen- en tweewielerbedrijven. Vanaf 6.45 uur ’s ochtends zal aan de autoboulevard in Almere actie worden gevoerd.

De bonden noemen de acties van dinsdag 6 november een succes. Bij Stern in Nieuwegein zou het werk zijn neergelegd, mogelijk alleen in het magazijn, alsook bij Century en Citroën Dijkstra in Assen. Bij vestigingen van Broekhuis in Groenlo en Doetinchem hebben werknemers een korte tijd het werk onderbroken. Hoe de actie van vrijdag eruit gaat zien, daarover willen de bonden geen mededelingen doen. “Wat dat betreft hebben we geleerd van de acties van dinsdag”, zegt Bart Plaatje van FNV. “Zo bleek, toen wij in Groenlo aankwamen, dat de bedrijven al met de medewerkers hadden gesproken en ze hadden afgeraden om actie te voeren. Dat willen we nu voorkomen.”

Onvoldoende

Maandagavond laat ontvingen de bonden een brief van werkgeversorganisatie Bovag, die daarin afzag van het verplichten tot werken op zaterdag. Voor de bonden was die beweging echter onvoldoende. In brief van Bovag staat bijvoorbeeld niet of de toeslagen voor werken op zaterdag ook worden geschrapt. Ook de looneis wordt in de brief van Bovag niet behandeld. Reden waarom de bonden doorgaan met acties. “Natuurlijk is er over zaken te praten”, aldus Bart Plaatje. “Sommige zaken zijn ook al geregeld. Maar het ultimatum ligt er. Daarom vragen we nu van Bovag om er in één keer uit te komen en niet op onderdelen.”

Fors

Bovag laat weten de acties te betreuren. “We hebben met het schrappen van de verplichting tot werken op zaterdag een forse stap gedaan”, zegt woordvoerder Paul de Waal. “Een officiële reactie hebben we daarop nog niet ontvangen. Via de media horen we wel dat er estafetteacties worden georganiseerd. Ik heb toch al de indruk dat deze onderhandelingen meer dan ooit via de media worden gevoerd. De acties zijn nog allemaal kleinschalig, maar acties zijn vervelend genoeg voor de bedrijven en de klanten die het betreft.”

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3064 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters