bekeken: 2079 x
Waardeer dit artikel:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (5,00)

Woon-werkafstand is gemiddeld 22,6 kilometer

DOMEIN: Leasing

Geplaatst op: 10 augustus 2017, 09:17

Leestijd: < 1 minuut

Werknemers woonden in 2015 gemiddeld 22,6 kilometer van hun werk af. 38 procent van de werknemers woont en werkt in dezelfde gemeente. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Vooral in gebieden aan de rand van Nederland, zoals de Waddeneilanden, werkt een relatief groot deel van de werknemers in de eigen woonplaats. Ook in grote steden komt werken én wonen relatief veel voor. In 28 gemeenten werkt meer dan de helft van de in loondienst werkende inwoners in dezelfde plaats.

Exodus

In bijna twee derde van de gemeenten vindt echter dagelijks een kleine exodus plaats: daar werkt 70 procent of meer van de in loondienst werkende inwoners buiten de gemeentegrens. De gemeente Onderbanken spant de kroon: meer dan 90 procent werkt buiten het dorp.

Voor het grootste deel van de werknemers ligt de gemiddelde afstand tot hun plaats van werken tussen de 15 en 35 kilometer. Inwoners van de gemeenten als Terschelling, Hulst, Vlissingen, De Marne, Sluis, Vaals, Eemsmond, Delfzijl en Dronten wonen gemiddeld meer dan 35 kilometer bij hun werk vandaan. In de gemeenten Amsterdam, Westland, Aalsmeer, Amstelveen, Ouder-Amstel, Bunschoten en Edam-Volendam wonen de werkenden minder dan 15 kilometer bij hun werk vandaan.

In het algemeen wonen mensen in de Randstad en Noord-Brabant minder ver van hun werk af dan daarbuiten. Uitzondering is de regio Twente.

Op de kaart per gemeente het percentage werknemers dat in de woonplaats werkt.

Tags: , ,

Hoge slooppremies voor dieselsVijf kandidaten Smart Repair…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties