bekeken: 711 x
Waardeer dit artikel:
1 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 5
(3,00)
(Inloggen is vereist)

Zelfrijdende auto: kwart stuurt liever zelf

DOMEIN: Connected Car

Geplaatst op: 19 februari 2019, 11:57

Leestijd: < 1 minuut

Op dit moment zou 10% van de Nederlanders een zelfrijdende auto verkiezen boven een ‘gewone’ auto. Vrouwen (5%) staan er minder voor open dan mannen (16%), blijkt uit onderzoek in opdracht van online verzekeraar Allsecur, onderdeel van Allianz.

Het onderzoek vond in juni 2018 plaats onder ruim duizend Nederlanders. Een van de uitkomsten is dat vrouwen zichzelf pas over zo’n 22 jaar in een zelfrijdende auto zien rijden; bij mannen is dat gemiddeld over 16 jaar. Gevraagd wie zij verantwoordelijk achten bij een ongeluk noemt de helft van de respondenten de autofabrikant, gevolgd door de gebruiker zelf (41%).

Controle

De peiling leert verder dat 39 procent van de Nederlanders negatief staat tegenover autonoom rijden. Voornaamste reden is dat 23 procent liever zelf rijdt dan de controle uit handen te geven. Vooral vrouwen (49%) twijfelen aan de veiligheid van de zelfrijdende auto, tegenover een derde (32%) van de mannen. 29 procent van de Nederlanders koestert juist positieve gedachtes. Van hen zegt ruim driekwart de extra veiligheid en de afname van het aantal ongelukken te waarderen. Ook een kortere reistijd door het voorkomen van files (52%) wordt als pluspunt genoemd, evenals zuiniger rijden (31%). Van degenen die er negatief tegenover staan zegt ruim de helft (58%) liever zelf te rijden en de controle houden.

Ontspanning

Een vijfde van de ondervraagden denkt dat autorijden aangenamer wordt dankzij autonome auto’s. Als zelf sturen niet meer nodig is, dan is dit de top vijf van favoriete bezigheden:

  • Radio of muziek luisteren (59%)
  • Kletsen met medepassagiers (33%)
  • Achteroverleunen en niets doen (25%)
  • Eten of drinken (24%)
  • Appen (20%)

Tags: , , ,

Vredestein en Bridgestone…Autoprof Gorinchem trekt…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties