fbpx
bekeken: 1017 x
Waardeer dit artikel:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2,41)

Zorgen RAI Vereniging om hackwet

DOMEIN: Algemeen

Geplaatst op: 13 december 2016, 14:58

Leestijd: < 1 minuut

RAI Vereniging maakt zich zorgen over de nieuwe ‘hackwet’ die vandaag in de Tweede Kamer wordt besproken. Volgens de belangenorganisatie krijgen politie en justitie met deze nieuwe wet ook toegang tot data van auto’s.

Dat is “een onbedoeld en ongewenst effect, dat ook de deur opent voor criminelen en ernstige volgen voor de verkeersveiligheid kan hebben.”

De wet Computercriminaliteit III (‘hackwet’) is bedoeld als middel in de strijd tegen cybercrime, kindermisbruik en terrorisme. Volgens RAI Vereniging is de reikwijdte van de wet echter veel breder, doordat politie en justitie ook toegang krijgen tot de data van bijvoorbeeld auto’s, motoren of vrachtauto’s. Om toegang tot deze data te krijgen, heeft de overheid er in de ogen van RAI belang bij om kwetsbaarheden in de beveiliging van systemen van voertuigen niet te melden of op te lossen, maar juist in stand te laten. “Dat betekent dat bijvoorbeeld criminelen ook eenvoudiger misbruik kunnen maken van deze opening in de beveiliging en de werking van het voertuig kunnen beïnvloeden.”

Reden voor RAI Vereniging om de leden van de Tweede Kamer Commissie Veiligheid en Justitie (VenJ) en de Commissie Infrastructuur en Milieu (IenM) te benaderen. Hen is gevraagd de wet op dit punt zodanig in te perken dat de hackbevoegdheid niet meer kan worden gebruikt voor voertuigen – en dat de verkeersveiligheid niet in gevaar komt.

Tags: , , , ,

Vakgarage: naar 300 in 2017Eerste Qualified Turbo…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties