Met een stakingsdag in Rotterdam, bij stadion De Kuip, sluiten de vakbonden een week van acties af die moeten leiden tot een nieuwe cao in de Metaal en Techniek, waaronder die voor het carrosseriebedrijf.

De actie bij De Kuip was volledig coronaproof; stakers konden zich tussen 9 en 10 uur ’s ochtends vanuit de auto laten registreren. FNV-bestuurder Jan Meeder schat dat ruim driehonderd werknemers zich in Rotterdam als staker hebben laten registreren, waaronder één carrosseriebedrijf. “Het was een drukte van jewelste. Het geeft aan dat heel veel leden bereid zijn te strijden voor een eerlijke en rechtvaardige cao.”

Onvoldoende

De acties van afgelopen week zijn het gevolg van het vastlopen van de onderhandelingen over een nieuwe cao. Het eindbod van de werkgevers werd door de vakbonden als volstrekt onvoldoende beoordeeld. Jan Meeder: “Het is te gek voor woorden dat de werkgevers het zo ver hebben laten komen. Ter vergelijking: in de grootmetaal is onlangs wel een cao afgesloten, waarin onder meer afscheid is genomen van jeugdlonen. Wie in de metaal gaat werken, krijgt meteen een volwaardig salaris. Als je dat in de kleinmetaal niet biedt, loop je het risico dat de sector, met name voor jongeren, niet meer aantrekkelijk is. Ook de loonsverhoging van 1,4 procent is natuurlijk volstrekt onvoldoende. Die compenseert nog niet eens de inflatie. Wij houden vast aan onze eis van 5 procent.”

Ook over een regeling voor oudere werknemers wordt door werkgevers en vakbonden verschillend gedacht. Jan Meeder: “We willen onder meer dat er een regeling voor vervroegde uittreding komt, zodat werknemers drie jaar eerder met pensioen kunnen. De werkgevers willen daar wel over praten, maar dan willen in ruil daarvoor bijvoorbeeld seniorenverlofdagen niet vanaf 54 jaar laten ingaan, maar vanaf 60 jaar. Wij willen juist dat dat vanaf 54 jaar blijft gelden, zodat mensen het wat langer vol kunnen houden in het vak.”

Ook willen de vakbonden een voortzetting van het generatiepact, waarbij werknemers minder kunnen gaan werken, voor iets minder loon, met behoud van pensioenopbouw. Jan Meeder: “Werknemers hebben daar nu recht om daar vanaf 60 jaar gebruik van te maken. De werkgevers willen dat voortaan ook de werkgever daar toestemming voor geeft. Zij willen de grens voor die wederzijdse instemming bovendien naar 63 jaar en 4 maanden brengen. Wij vinden dat afbraakvoorstellen, dus die moeten eruit. Dat geven wij niet prijs.”

Onderhandelingstafel

Ron Follon van de Federatie Werkgeversorganisaties Techniek (FWT), die onderhandelt namens alle aangesloten bedrijfstakken, waaronder het carrosseriebedrijf, is niet blij met de acties. “Het voeren van acties draagt sowieso niet bij aan de oplossing en leidt alleen maar tot schade bij de bedrijven. We roepen de vakbonden daarom op om terug te keren naar de onderhandelingstafel, want dat is uiteindelijk de plek waar de oplossing gevonden moet worden.”

Jan Meeder: “Natuurlijk willen wij best praten, maar dan zullen de werkgevers wel met iets moeten komen. Zo niet, dan gaan de stakingsacties door.” Voor komende week zijn drie stakingsdagen gepland, in Utrecht, Groningen en de Achterhoek.

Cao

De cao voor de Metaal en Techniek geldt voor een kleine 30.000 bedrijven met in totaal 320.000 werknemers. Deze cao geldt voor technische installatiebedrijven, metaalbewerkingsbedrijven, isolatiebedrijven, carrosseriebedrijven en de goud- en zilvernijverheid. De huidige cao voor deze sector, die in de volksmond ook wel kleinmetaal wordt genoemd, liep af op 1 oktober 2021.

Deel dit artikel op​

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
4 april 2025
Samenwerking Atlante, Electra, Fastned en IONITY
4 april 2025
Rob Kranenbarg vervangt Ton Hermus bij Omnia CCS
4 april 2025
Autobedrijf zonder fratsen
3 april 2025
Europese Commissie beboet fabrikanten wegens recyclingkartel
3 april 2025
VOYAH breidt dealernetwerk uit met Wassink Autogroep
3 april 2025
Innovaties in gereedschap
Meest bekeken berichten
Recente reacties