Cao-overleg Metaal vastgelopen

De cao-onderhandelingen voor de sector Metaal & Techniek, waaronder het carrosseriebedrijf (schadeherstelbedrijven), zijn na een ingelast extra overleg vastgelopen.

De eerste vier onderhandelingsronden hadden al geen resultaat opgeleverd. Nu lijkt het erop dat geen van beide partijen wil toegeven. Ron Follon die namens de Federatie Werkgeversorganisaties Techniek onderhandelt, noemt het “teleurstellend dat er niet verder gesproken wordt over de, overigens niet in beton gegoten, door werkgevers geschetste contouren voor een nieuwe cao”.

Loon

De door de werkgevers voorgestelde loonsverhoging van 42,50 euro bruto was voor FNV te weinig om met de werkgevers in gesprek te blijven. De vakbond rekent voor dat dit bij een jaarsalaris van 38.000 euro zou neerkomen op een loonsverhoging van 1,4 procent, terwijl FNV inzet op 5 procent en een minimaal bruto uurloon van 14 euro.

Ouderenregeling

Een ander groot struikelblok vormt een integrale ouderenregeling, waaronder een regeling voor vervroegd uittreden. Werkgevers zetten in op wat daarover in de huidige cao is afgesproken, maar FNV wil daar de mogelijkheid voor ouderen om drie jaar voor de pensioenleeftijd te stoppen met werken aan toevoegen. Daarover zegt Ron Follon: “Het is belangrijk te beseffen dat we nu ook al een complete cao hebben. Een heleboel zaken zijn al goed geregeld. De huidige cao is in die zin af. Als vakbonden toch iets willen toevoegen aan de cao, vinden werkgevers dat er dan ook goed moet worden gekeken naar de effectiviteit van de al bestaande afspraken.”

Ultimatum

De bonden bereiden nu een ultimatum voor voor de werkgevers. Daarin wordt de werkgevers een termijn geboden waarbinnen ze aan de eisen van de bonden tegemoet moeten komen. Doen ze dat niet, dan volgen acties.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3048 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

2 reacties op “Cao-overleg Metaal vastgelopen

 • 15 oktober 2021 om 13:21
  Permalink

  zullen we eerst weer eens wat proberen te verdienen voordat we t weer weggeven
  FNV kan beter bij zich zelf beginnen loopt daar compleet leeg
  geen leden geen fnv

  eerst weer eens de bedrijven rendabel maken ipv de fnv

  FNV WEG ERMEE

  Beantwoorden
 • 25 november 2021 om 13:38
  Permalink

  De vakbonden zijn in NL te weinig zichtbaar en veel te duur voor de werknemer.

  Maar hebben zeker wel nut; “Ik denk dat zeker momenteel” …ook de autobedrijven leeg lopen als er ‘geen loonschalen’ en ‘collectieve loonsverhogingen’ meer zijn en alles aan de “Vrije markt economie” overgelaten wordt. Als eerste jouw monteurs…

  De raad en WIA betaal je je verplicht scheel aan, misschien mogen de Loonheffingen ook wel eens omlaag… Er is nog steeds genoeg te verdienen in onze Branche, maar er parasiteren allerlei organisaties aan de winst en er wordt onnodig veel met kortingen gesmeten.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *