Onderhandelingen over cao metaal opgeschort

Na vier onderhandelingsronden zijn de onderhandelingen over een nieuwe cao voor de metaal- en technieksector, waaronder het carrosseriebedrijf, zonder resultaat gebleven. Zowel vakbonden als werkgeversorganisaties tonen zich teleurgesteld. Hoe de onderhandelingen verdergaan, is voor dit moment onduidelijk.

Vakbond CNV beoordeelde maandagavond de voorstellen van werkgeverszijde als het schieten in eigen voet: “In nagenoeg alle onderdelen sturen ze aan op verslechteringen in arbeidsvoorwaarden. Terwijl de sector juist aantrekkelijker moet worden”, aldus onderhandelaar Bernard Zijlstra. “Je zou als onderhandelaar verwachten dat werkgevers de onverwacht goed draaiende economie maximaal benutten om te putten uit de ruif met deskundig personeel. Integendeel.”

Loonsverhoging

Vakbond FNV eist onder meer een loonsverhoging van 5 procent, een minimaal bruto uurloon van 14 euro in de laagste schalen, meer zeggenschap over werktijden en de mogelijkheid om drie jaar voor de pensioengerechtigde leeftijd te stoppen met werken. FNV beraadt zich op acties om de onderhandelingen onder druk te zetten.  

Volgens CNV zijn de werkgevers de vakbonden nergens tegemoet gekomen op de terreinen van balans tussen privé en werk, duurzame inzetbaarheid en loonontwikkeling. “Integendeel, bestaande maatregelen die oudere werknemers in staat stellen gezond aan het werk te blijven worden door de werkgevers geschrapt. Leeftijdsdagen worden pas zes jaar later (bij zestig jaar) toegekend. Diezelfde verslechtering geldt ook het verbod op overwerk en onregelmatige diensten. Eerder het takenpakket verminderen met behoud van inkomen en pensioenopbouw (generatiepact) kan straks alleen als het recht op eerder uittreden (RVU) worden ingeruild.”

Blijven praten

Van werkgeverskant wordt iets anders tegen de onderhandelingen aangekeken. Zo zouden zij wel degelijk bereidheid hebben getoond te praten over een regeling voor vervroegd uittreden. “Onder meer in combinatie met het aanpassen van het generatiepact en het opschuiven van de leeftijd van de seniorendagen naar 60 jaar”, aldus Ron Follon van de Federatie Werkgeversorganisaties Techniek (FWT), die onderhandelt namens de werkgevers.

Werkgevers zeggen ondanks de verschillen in standpunten graag met de bonden in gesprek te blijven. Follon: “Ondanks dat de onderhandelingen nu zijn opgeschort, zien we nog steeds perspectief. Het is verstandig om over deze voor de sector belangrijke actuele thematiek te blijven praten en mee te bewegen met wat speelt op de werkvloeren van bedrijven. De mogelijkheid om open en eerlijk te kunnen praten over duurzame inzetbaarheid staat op het spel.”

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3587 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.