De moderne diesel haalt meer fijnstof uit de lucht dan hij er zelf aan toevoegt, als we het Duitse tijdschrift Auto Motor Und Sport mogen geloven.
Auto Motor Und Sport komt tot zijn opmerkelijke conclusie na een onderzoek, in samenwerking met Emissions Analytics, naar de uitstoot van vier dieselauto’s van de nieuwste generatie. Het gaat om een BMW 740d xDrive, een Citroën C5 Aircross 2.0 BlueHDi 180, een Kia Optima Sportswagon 1.6 CRDi en een Volkswagen Tiguan 2.0 TDi 4Motion, alle zogenoemde Euro-6d-Temp dieselauto’s.
Fijnstof
Het onderzoek beperkte zich tot de uitstoot van fijnstof, omdat in het verleden al meermalen is gebleken dat die moderne diesel nauwelijks nog stikstofoxiden uitstoten. Met een mobiele uitlaatgasmeetapparatuur (PEMS) werd vervolgens in Stuttgart de uitstoot gemeten, zowel op schone dagen als op dagen dat er meer vervuiling in de lucht zat.
Wat bleek: op dagen met ernstige luchtvervuiling kwam er schonere lucht uit de uitlaat dan door de motor werd aangezogen. Een opmerkelijke eigenschap van moderne roetfilters is namelijk dat het aantal deeltjes in het uitlaatgas volledig onafhankelijk is van de hoeveelheid fijnstof in de omgevingslucht. Zelfs een vertwintigvoudiging van de hoeveelheid fijnstof in de aangezogen lucht geeft geen verhoging van de uitstootwaarden.
Regeneratie
Een andere eigenschap is dat het aantal deeltjes dat uitgestoten wordt hoger wordt naarmate de motor zwaarder belast wordt, of al warm was. Dit komt door de regeneratie van het roetfilter. Die is nodig om deeltjes te verbranden, zodat weer nieuwe deeltjes opgevangen kunnen worden. Bij deze regeneratie komt echter wel fijnstof vrij. Bij een koude start blijven bijgevolg de meeste onverbrande deeltjes in het nog koude filter hangen.
Zodoende is op lange afstanden het aantal deeltjes in het uitlaatgas alleen bij ernstige luchtvervuiling schoner. Op afstanden tot drie kilometer wisten de Citroën en de Volkswagen zelfs schone lucht nog te zuiveren.
Diesel in de stad
Een en ander pleit er dus voor om juist op korte afstanden, in de stad, met een diesel te rijden. Moet hij wel van de nieuwste generatie zijn. De gevolgen van een en ander zijn in Duitsland al zichtbaar. Begin 2019 steeg daar namelijk het aantal verkochte diesels voor het eerst weer sinds het dieselschandaal in 2015 aan het licht kwam.