13 procent meer autodiefstal H1 2022 

In het eerste halfjaar van 2022 zijn 13 procent meer personenauto’s gestolen dan in de eerste zes maanden van 2021. Dat is de eerste stijging sinds 20 jaar. In totaal werden het eerste halfjaar 2900 personenauto’s gestolen.

Toyota is voor de eerste keer het meest gestolen merk met 476 stuks. Ford, Opel, Peugeot en Mazda zijn opvallende stijgers, variërend van +21 tot +39 procent. De stijging van personenautodiefstallen komt voor 28 procent voor rekening van voertuigen van drie, vier en vijf jaar oud. In de categorie nul tot drie jaar oud zijn er 63 voertuigen minder gestolen dan vorig jaar: hier lijkt de toegenomen connectiviteit en betere traceerbarheid een antidiefstal invloed te hebben.

Keyless entry

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV). “De laatste maanden van 2021 zagen we al een stijgende tendens die zich helaas heeft doorgezet”, zegt manager Rudi Welling. “Deel van het probleem is dat voertuigen van vier jaar en ouder met een nieuwprijs onder de 50.000 euro vaak geen extra alarmsysteem hebben en daardoor extra kwetsbaar zijn voor diefstal en autokraak. Keyless entry blijkt nog steeds bij veel merken eenvoudig te kraken. Een extra, CCV goedgekeurd alarmsysteem monteren en een aanwezig keyless uit laten schakelen is de beste remedie.”

Tweewielers

Motorfietsen (+39 procent), brom- en snorfietsen (+38 procent) en lichte bedrijfswagens (+32 procent) laten voor het eerst sinds jaren ook een forse toename in diefstallen zien. 40 procent van de brom- en snorfietsen en motorfietsen wordt in de drie grote steden Den Haag, Rotterdam en Amsterdam gestolen. Dat mobiliteit en parkeren van tweewielers in grote steden makkelijker en goedkoper is stimuleert de vraag naar tweewielers en dat kan een mogelijke oorzaak zijn van de diefstaltoename. “De diefstaltoename van tweewielers is verontrustend”, zegt Rudi Welling. “Ook hier geldt dat montage van een goedgekeurd alarmsysteem in combinatie met een extra slot, dat je vastmaakt aan een vast punt of speciale parkeersteun, diefstal zal tegengaan. Publiek private inzet op preventie maar ook opsporing is en blijft noodzakelijk.”

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3578 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.