2015 ‘gouden’ jaar voor autobranche

2015 wordt een goed jaar voor de automotive sector. De autoverkoop krijgt in 2015 een impuls door een hogere vervangingsvraag en aanscherping van het fiscale stelsel in 2016. Dat blijkt uit de publicatie ‘Ondernemen in 2015’ van het ING Economisch Bureau.

ING onderzocht de economische ontwikkelingen binnen zestig sectoren. Het zijn vooral notarissen, de flexbranche en de automotive sector die het goed doen in 2015. Het verwachte herstel is traag, maar de kans op scherpe en onverwachte bewegingen in de economische omstandigheden is groot.

De groei van de Nederlandse economie valt volgend jaar naar verwachting hoger uit dan dit jaar met een groeiraming van 1,4 procent. Consumenten durven weer wat te besteden, de woningbouw trekt aan en bedrijven gaan meer investeren in vooral machines, software en computers. “In 2015 zal de binnenlandse vraag de grootste trekker van de economie zijn en die rol overnemen van de export. De economische activiteit verspreidt zich over meer sectoren en is ook voelbaar op de arbeidsmarkt. Veel mensen zullen hierdoor een hogere ‘economische gevoelstemperatuur’ ervaren”, aldus ING hoofdeconoom Marieke Blom.

Voor de automotive sector wordt 2015 dus een goed jaar. verwacght wrodt dat de grens van 400.000 nieuw verkochte auto’s wordt overschreden. 20.000 meer dan in 2014. Daarbij hoort wel een aantekening dat 2016 weer meteen een terugval zal kennen. Dan zijn namelijk de effecten van de nieuwe bijtellingsregels uitgewerkt en zal de autoverkoop flink inzakken, is de verwachting.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.