Aanpak autodiefstal werpt vruchten af

Het aantal autodiefstallen is het afgelopen halfjaar 4,4 procent lager dan in het eerste halfjaar van 2013. Dit jaar zijn 5.492 personenauto’s gestolen, 254 minder dan een jaar geleden. Dit blijkt uit cijfers die de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc).

Ondanks de daling van het aantal autodiefstallen neemt het financiële verlies door deze diefstallen niet af. Dit komt omdat criminelen vooral minder oudere en meer jongere auto’s meenamen. De diefstal van auto’s van 0 t/m 4 jaar oud steeg met 177 stuks (9 procent). Van de 3- en 4-jarige auto’s wordt slechts 24 procent teruggevonden. Van alle gestolen auto’s over alle leeftijden wordt 38 procent teruggevonden.
Het aantal diefstallen van lichte bedrijfsauto’s (‘busjes’) daalde met 10 procent, van 1.279 in de eerste helft van 2013 tot 1.148 in 2014. Van de merken VW en Mercedes, samen 800 stuks gestolen, werd slechts 22 procent teruggevonden.
Er werden 84 vrachtwagens gestolen, 15 procent minder dan in de eerste helft van 2013. Hiervan werden er 40 teruggevonden (48 procent); vaak ging het om de lading en werd de vrachtwagen leeg achtergelaten.

De importeur van Volkswagen heeft een speciale folder ontwikkeld voor eigenaren met preventietips en extra beveiligingsmogelijkheden. VW is ook de motor achter de recent geïntroduceerde uitwisseling van informatie tussen de Nederlandse politie en de fabrikant. Bij de aangifte van diefstal van een auto gaat er niet alleen een signaal naar het kentekenregister en naar Interpol, maar ook naar de fabriek. Wordt die auto ergens ter wereld bij een garage aan het diagnose apparaat gekoppeld, gaat er automatisch een bericht naar de Nederlandse politie met informatie waar de auto zich op dat moment bevindt. Ook het bestellen van onderdelen op gestolen gesignaleerde auto’s is onmogelijk. Het werkt voor alle merken van de Volkswagen Groep, dus onder andere ook Audi, Seat en VW bedrijfswagens. Het aantal diefstallen van de Golf daalde met 23 procent, vergeleken met het eerste halfjaar van 2013.

Titus Visser, directeur van AVc, is enthousiast over de samenwerking met autofabrikanten. “De fabrikanten zijn een onmisbare schakel in de keten om ervoor te zorgen dat gestolen auto’s onbruikbaar worden en dat de handel in gestolen onderdelen opdroogt. Zij leveren uitstekende informatie voor de opsporing. We vragen fabrikanten van andere merken, zich bij dit initiatief aan te sluiten.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.