Aantal apk’s stijgt weer

Voor 2014 worden er in totaal 5,66 miljoen apk’s voor personenauto’s verwacht. Dit is een groei van 2,9 procent ten opzichte van 2013. Daarmee lijkt een einde te komen aan de daling van de apk-markt in de afgelopen jaren.

Dit blijkt uit een prognose van het aantal apk’s, gebaseerd op de apk-vervaldatums van alle auto’s in het huidige wagenpark, samengevat in het Derde Nationaal Occassion Onderzoek van VWE.

De laatste jaren daalde het aantal uitgevoerde apk’s. De voornaamste reden hiervoor was het in 2008 veranderde apk-regime, dat inhield dat jonge auto’s minder vaak gekeurd hoefden te worden. Het effect van deze veranderingen is nu volledig doorgewerkt in het wagenpark. Dit is een reden dat aan de daling van het aantal apk’s een einde komt. Een tweede ontwikkeling is dat het Nederlandse wagenpark gemiddeld steeds ouder wordt. Zo steeg de gemiddelde leeftijd van personenauto’s in Nederland van 8,8 jaar in 2009 naar 9,9 jaar nu. Gevolg hiervan is dat er steeds meer auto’s in een apk-plichtige leeftijd zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.