Aantal auto-inbraken neemt af

Het aantal auto-inbraken is in 2014 met 14 procent afgenomen. Dat blijkt uit schadestatistieken van Carglass. Navigatiesystemen, zowel los als ingebouwd, zijn de meest gestolen items. In ruim een derde van de gevallen wordt echter helemaal niets buitgemaakt.

Ook was er vorig jaar minder sprake van vandalisme aan autoruiten. Het aantal incidenten nam met 17 procent af in vergelijking met het jaar ervoor.

Alleen het vermoeden dat er waardevolle spullen in een auto kunnen liggen, is vaak al voldoende aanleiding voor een inbraak. In ruim een derde van de gevallen wordt er niets uit de auto weggenomen. Inbouwapparatuur is steeds vaker het doelwit; vorig jaar werd bij 15 procent van de inbraken een navigatiesysteem weggenomen, daarvan was meer dan de helft ingebouwd.

Top 5 gestolen goederen:
1. Navigatiesysteem (15%)
2. Handtas/aktetas (5%)
3. Gereedschap (5%)
4. Bril/zonnebril (3%)
5. Mobiele telefoon/laptop (3%)

Het dievengilde wordt de laatste jaren steeds inventiever. Zo wordt bluetooth gebruikt om telefoons, laptops, tablets etc. te lokaliseren. Met een speciale ontvanger kunnen inbrekers het signaal oppikken waarmee de automobilist zijn auto van een afstandje vergrendelt, waardoor ze vervolgens makkelijk en zonder braaksporen achter te laten in de auto kunnen komen.

In iets meer dan de helft van de gevallen stond de auto thuis geparkeerd toen er werd ingebroken. 29 procent van de slachtoffers stond geparkeerd voor een privéafspraak (familie- of vriendenbezoek of boodschappen doen) toen er in hun auto werd ingebroken. Dat is aanzienlijk vaker dan bij auto’s die bij het werk staan geparkeerd (6 procent) of tijdens een trip voor een zakelijke afspraak (13 procent).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.