Acea: snel meer Europese halfgeleiders

De Europese autofabrikanten kampen al maanden met een tekort aan chips, waardoor zij momenteel niet de aantallen auto’s kunnen bouwen waar vraag naar is. De koepelorganisatie van Europese autofabrikanten Acea benadrukt daarom de noodzaak de Europese capaciteit voor de productie van halfgeleiders snel te vergroten.

Directeur-generaal Eric-Mark Huitema van Acea legt in een verklaring uit wat het belang is van een zich snel herstellende autoproductie: “Terwijl we werken aan een nieuw tijdperk van mobiliteit en een CO2-neutrale EU, blijft het succes van deze transformatie onzeker zolang we niet over voldoende chips beschikken, want kleine microchips zijn essentieel voor veel belangrijke systemen en het functioneren van moderne motorvoertuigen. Denk bijvoorbeeld aan geëlektrificeerde aandrijflijnen, systemen om emissies te verminderen, actieve veiligheidsvoorzieningen, rijhulpsystemen, geautomatiseerde en autonome rijfuncties, connectiviteitsdiensten en zelfs zoiets als digitale radio. Als we naar de toekomst kijken, zijn halfgeleiders ook de sleutel tot op kunstmatige intelligentie gebaseerde processen en andere innovaties die onze voertuigen nog slimmer zullen maken.”

Werkgelegenheid

Huitema vreest dat het chiptekort een probleem is voor de langere termijn, zelfs tot 2022. Uiteindelijk betekent dit ook een bedreiging voor de werkgelegenheid bij autofabrikanten en toeleverende industrie. “Hoewel grote ontslagen tot nu toe zijn vermeden, zijn er al veel werknemers getroffen. Vooralsnog zien we dat er flexibele oplossingen worden gevonden tijdens niet-productieperiodes, zoals werktijdverantwoording, vakantiedagen, werktijdverkorting, verlofregelingen of tijdelijke werkloosheid.”

Oplossing

De Europese afhankelijkheid van overzeese leveranciers van chips moet dus geminimaliseerd worden en de productie in Europa zelf verhoogd, aldus Huitema: “De toename van de wereldwijde spanningen tussen de grote markten en de prognoses die laten zien dat de vraag naar chips zal blijven toenemen, maken de risico’s van Europa’s afhankelijkheid van chips nog duidelijker.”

Acea ziet dan ook met instemming dat Europese chipfabrikanten recentelijk al hebben aangekondigd dat zij de lokale productie willen opvoeren. “Evenzo kijken we reikhalzend uit naar de European Chips Act die de Commissie later dit jaar zal lanceren. Die zal, volgens de voorzitter van de Europese Commissie Von der Leyen, “een state-of-the-art Europees chip-ecosysteem creëren, inclusief productie, dat onze leveringszekerheid garandeert”.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3048 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *