Addertjes onder het gras bij Private Lease

Bij veel aanbieders van Private Lease zitten er addertjes onder het gras. De Vereniging Auto van de Zaak (VAvdZ) vergeleek een aantal aanbieders op het gebied van afkoopkosten. Alleen de vergelijking op dit punt leidt in een aantal gevallen al tot grote verschillen.

Een aantal aanbieders gebruikt de bepaling dat het verschil tussen ‘boekwaarde en handelswaarde’ als boete betaald moet worden. Een dergelijke bepaling is een vrijbrief om enorme kosten door te belasten. Het is volgens VAvdZ volstrekt onacceptabel dat dergelijke regelingen ook in private leasecontracten opgenomen worden. In het zakelijk verkeer worden deze bepaling ook gebruikt. In sommige gevallen worden deze kosten vervolgens door werkgever bij werknemer neergelegd. VAvdZ ondersteunt op dit moment een rechtszaak waarbij een werknemer voor het afkopen van een twee jaar oude Peugeot 107 een boete moest betalen van 6.500 euro.

Martin Huisman van de Vereniging Auto van de Zaak: “De zakelijke mores wordt op de consument toegepast en daar gaat het fout. De consumentenmarkt is een volstrekt andere markt, hier horen andere voorwaarden bij. Consumenten mogen transparantie verwachten. Er wordt geadverteerd op allerlei manieren, tegen hele lage maandtarieven. Het is bijna onmogelijk om echt goed te kunnen doorgronden of een aanbieder achteraf toch niet met een truc de winstmarge op peil weet te brengen door extra kosten door te berekenen.“

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *