Akkoord cao Metaal en Techniek

Werkgevers en vakbonden hebben een akkoord bereikt over de nieuwe cao’s in de Metaal en Techniek. Centraal staat het Generatiepact: oudere werknemers kunnen gedeeltelijk terugtreden, ten gunste van instromende jeugd. Op die manier moeten tweeduizend jongeren een vaste baan krijgen.

Verder zijn in de nieuwe cao gefaseerde loonsverhogingen afgesproken: 1,75% per 1 augustus 2017, 0,35% per 1 januari 2018, 1,75% per 1 juli 2018 en 0,31% per 1 januari 2019. Met 27,5 duizend werkgevers en 300 duizend werknemers is de kleinmetaal de grootste cao in de Nederlandse marktsector. Onder meer de schadeherstelbedrijven vallen eronder (maar niet de Bovag-autobedrijven, met hun eigen cao). Het akkoord kent een looptijd van 25 maanden.

Lichtere functies

Partijen hebben afgesproken dat oudere werknemers boven de 55 jaar tegen een aangepaste beloning in lichtere functies kunnen gaan werken. Het moet hen in staat stellen minder uren te draaien en gezond hun pensioen te halen. De regeling is op basis van vrijwilligheid. Bovendien moet de werkgever akkoord zijn. Wie korter gaat werken levert seniorendagen in. Om werknemers de gelegenheid te geven zich blijvend te ontwikkelen, zijn afspraken gemaakt over opleidingsvouchers. Hiervoor is anderhalf miljoen euro beschikbaar. Door de instroom van jongeren te bevorderen, moet nieuwe kennis en inzichten de sector bereiken. Aan het akkoord is de nodige beraadslaging voorafgegaan. Er waren vijf gespreksrondes voor nodig. De laatste besloeg afgelopen donderdag/vrijdag bijna twintig uur.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †