Alphabet: Meer schade met winterbanden

Leasemaatschappij Alphabet heeft uitgezocht dat automobilisten die op winterbanden rijden, deze winter procentueel gezien meer schade hebben gereden dan auto’s die op zomerbanden zijn blijven rijden. De conclusie is op tests bij 20.000 leaseauto’s gebaseerd. Ook blijkt dat juist leaserijders met gezinsauto’s winterbanden massaal inzetten.

In 2009 koos slechts 64 procent van de leaserijders voor winterbanden. In 2015 is dat aandeel gestegen tot bijna negentig procent. In de milde winters van 2013, 2014 en 2015 reed ruim 24 procent van de auto’s met winterbanden schade en dit is ruim een procent hoger dan de auto’s die op zomerbanden reden.

“Winterbanden zijn uitermate geschikt voor het gebruik op sneeuw en minder effectief op droog wegdek. Niet alleen de milde winter kan een oorzaak zijn voor de vele schade, ook kan het zijn dat automobilisten roekelozer gaan rijden wanneer zij winterbanden gebruiken.” zegt Simon Corsèl, woordvoerder bij Alphabet. “Niets is zo veranderlijk als het weer en daarom kiezen automobilisten standaard voor winterbanden. Maar het zou eigenlijk beter zijn om deze alleen in te zetten tijdens een strenge winter met veel neerslag. Winterbanden zijn dan het effectiefst”, aldus Corsèl.

Gezinsauto’s

Opvallend is het aantal gezinsauto’s dat kiest voor winterbanden. De middenklasse en de riante middenklassen, waar onder andere de Volkswagen Touran, de Volvo V70, de Audi A6 en de BMW 3 onder vallen, zetten massaal winterbanden in. Zo wil honderd procent van deze chauffeurs winterbanden onder hun auto en bij bestuurders van de middenklasse is dit 96 procent.

“Het gebruik van winterbanden bij kleinere auto’s, zoals de Volkswagen Up en Citroën C1, ligt bijna veertig procent lager. Gezinnen met kinderen denken te kiezen voor veiligheid, maar tijdens milde winters blijkt dit niet per definitie een noodzakelijke optie”, aldus Simon Corsèl.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.