Anwb start pilot met autodelen

Anwb start een platform waarop burgers elkaars auto kunnen huren. Daarmee hoopt de autoclub de bestaande markt te verdubbelen. De pilot start in Den Haag, Delft, Breda en Rijswijk waar bewoners een auto kunnen lenen of uitlenen in hun eigen woonbuurt.

Nu zijn er nog 110.000 voertuigen die via verschillende aanbieders als MyWheels, ConnectCar, Greenwheels en Mobilitymixx worden gedeeld door gebruikers. Anwb wil het systeem eerst uitgebreid testen voordat het landelijk wordt uitgerold. „Nu al stromen de aanmeldingen binnen”, zegt Annelies Tichelaar van de automobielbond. „Je merkt dat de animo groot is en dat eigenaren en gebruikers het autorijden betaalbaar willen houden. Autobezitters zijn bereid hun voertuig te delen, zeker als daar een leuke bijverdienste tegenover staat. En waarom ook niet, want gemiddeld staat een auto zeker op doordeweekse dagen wel 23 uur stil.”

Schade

Anwb ziet wel dat er nog barrières zijn weg te nemen. „Veel potentiële autodelers gingen nog niet overstag omdat er onduidelijkheid is over eventuele nadelige gevolgen bij schade, bij pechhulp en strubbelingen bij de betaling. Dat nemen we uit handen”, stelt Tichelaar.

De proef duurt een half jaar. Anwb gaat het wiel niet helemaal opnieuw uitvinden en werkt nauw samen met MyWheels, dat al jarenlange ervaring heeft met autodelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.