Apk goedkoopst in Nederland

Ten opzichte van Frankrijk, Duitsland en België is de algemene periodieke keuring in Nederland het goedkoopst, ook qua manuren. In Nederland wordt gemiddeld 20 euro betaald voor een apk. In Duitsland loopt dit al snel op tot 90 euro. Dat blijkt uit een studie van de Belgische mobiliteitsclub VAB.

In Frankrijk, Duitsland en Nederland zijn de tarieven niet vastgelegd door de overheid. In België weer wel. Daar komt een apk op zo’n 40 euro. In Nederland betalen we nog net geen 20 euro. In Frankrijk betaal je gemiddeld 50 à 65 euro, maar de Franse ‘contrôle technique’ controleert meer punten en een herkeuring is soms gratis. Duitsland is het duurste land met tarieven tot wel 120 euro. In Duitsland moet je wel slechts tweejaarlijks gaan.

België blijkt wel het land met de kortste autokeuring. In de VAB-test heeft de Belgische autokeurder nog geen 9 minuten nodig voor de technische controle van de auto. In Frankrijk en Duitsland besteedt men bijna drie keer zoveel tijd aan de controle van de wagen. In België is het hele controleproces strikt afgemeten in tijd, het is een industrieel proces waarbij geen minuut verloren gaat. Nederland is niet alleen het goedkoopst qua prijs, ook het uurtarief van de controleur steekt gunstig af tegen het buitenland (63 euro per uur).

Autokeuring Nederland België Frankrijk Duitsland
Consumentenprijs (gem.) € 19,95 € 41,40 € 50 € 93
Duurtijd van de keuring 19 min 12 sec 8 min 35 sec 24 min 16 sec 25 min 12 sec
Minuutprijs van controleur 1,05 euro/min 4,60 euro/min 2,63 euro/min 3,72 euro/min
Uurprijs controleur 63 euro/uur  276 euro/uur  158 euro/uur 223 euro/uur

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.