Apollo Tyres neemt Cooper Tire over

Het Indiaase Apollo Tyres, moedermaatschappij van onder andere Vredestein, heeft een bod uitgebracht op de aandelen van het Amerikaanse Cooper Tire. Apollo biedt 1,87 miljard euro (2,5 miljard dollar) voor Cooper Tire, ongeveer veertig procent meer dan de aandelen op de beurs doen.

Het gaat om een vriendelijk overnamebod waar het management van Cooper Tire volledig achter staat. Cooper Tire is in grootte de elfde bandenfabrikant ter wereld en de vierde in de Verenigde Staten. Na de overname zal de combinatie Apollo-Cooper in omzet (ruim 5,2 miljard euro) de zevende grote bandenfabrikant ter wereld zijn. In 2006 nam Apollo Dunlop Zuid-Afrika over en in 2009 Vredestein in Enschede.

Als de aandeelhouders van Cooper Tire het bod accepteren dan zal het de grootste acquisitie door een Indiaas bedrijf van een Amerikaanse onderneming zijn. In India lijkt men minder gecharmeerd van de aanstaande overname, want de aandeelkoers van Apollo Tyres op de Indiaase aandelenbeurs daalde met 24 procent. Vooral de schuldenpositie die de overname tot gevolg zal hebben is te groot stelt men in Mumbai. Algemeen directeur Neeraj Kanwar van Apollo Tyres stelt in een reactie dat na de overname en integratie een jaarlijks synergievoordeel van 60-90 miljoen euro is te behalen.

Jos Veldhuisen

Hoofdredacteur Aftersales Magazine met als persoonlijk motto: 'I am Aftersales'

Van Jos Veldhuisen zijn er nog 1851 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Jos Veldhuisen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *