Audi stoeit met 48 volt

Delen van het boordnet krijgen een spanning van 48 volt, zo laat Audi zien middels twee prototypen. Twaalf volt is niet langer voldoende om het immer stijgende energieverbruik stabiel het hoofd te bieden.

De beperking van 12 volt komt bijvoorbeeld tot uiting als het koud weer is en de statische belasting alleen al voldoende is om de volledige vermogensafgifte van de dynamo af te nemen. Die is goed voor zo’n drie kilowatt. Verbruikers met een dynamische belasting, zoals elektrische compressoren kunnen niet meer gevoed worden met het klassieke boordnet. Ook dynamische chassiscontrole is een toepassing voor 48v-techniek.

12 en 48 volt naast elkaar

Dubbel boordnet

Audi kiest nu voor een dubbel boordnet, waarbij de hogere spanning van 48 volt ervoor zorgt dat de kabels kleinere kruisingen kunnen bevatten en dat de kabels zelf dunner zijn. Hierdoor is er minder vermogensverlies. Ook het accusysteem moet op de schop, want loodaccu’s staan in schril contrast tot de in het 48v-systeem gebruikte lithium-ion accu. Als de motor niet draait, zorgt het 48v-systeem voor het vereiste vermogen. Een dc/dc-converter integreert het 12v-systeeem. Dankzij de nu gebruikte dynamo fungeert de aandrijflijn als een milde hybride. Met een terugwincapaciteit van tien kilowatt zou dit tien gram CO2-uitstoot per kilometer schelen, ofwel 0,4 liter brandstof per honderd kilometer.

Verschillende systeemleveranciers zoals Bosch, Delphi of Valeo zijn al tijden bezig met het opkrikken van de boordnetspanning De A6 TDI en RS5 TDI studiemodellen laten zien dat de autofabrikanten snel met productierijpe modellen komen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *