Auto-export VS levert Nederland half miljard op

Nederlandse bedrijven verdienden in 2015 ruim een half miljard euro aan de Europese export van auto’s en onderdelen naar de VS. Het gaat om de rechtstreekse export, maar ook om leveringen aan de auto-industrieën in de EU die naar de VS exporteren.

cbs-nederlandse-verdienstenDit blijkt uit CBS-onderzoek naar internationale waardeketens. Als basis fungeerden OESO-cijfers uit 2015, de meest recente beschikbare gegevens. De EU als geheel verdiende in 2015 bijna 45,8 miljard euro aan de export van auto’s en auto-onderdelen naar de VS, waarvan meer dan 25 miljard of 54,8 procent door Duitse bedrijfstakken. Op grote afstand volgen het VK (4,9 miljard euro, 10,7 procent) en Italië (3,7 miljard euro, 8 procent). Met 542,9 miljoen euro is het aandeel van Nederland in de totale verdiensten van de EU aan de uitvoer van auto’s en auto-onderdelen naar de VS 1,1 procent. Volgens het CBS maakt het onderzoek inzichtelijk dat Nederlandse toeleveranciers van de auto-industrie niet alleen direct maar ook indirect kunnen worden getroffen door bijvoorbeeld een verhoging van Amerikaanse invoerheffingen op Europese auto’s en auto-onderdelen.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

  • 4 juni 2019 om 18:40
    Permalink

    Verdienen is hier een (te) groot word; omzet realiseren wordt waarschijnlijk bedoeld.

Reacties zijn gesloten.