Autobouwers voelen terugslag sancties Rusland

Internationale autofabrikanten als General Motors, Ford, Volkswagen en Renault-Nissan maken pas op de plaats in Rusland. Investeringen worden bevroren en personeel ontslagen. Sancties, de devaluatie van de Russische munt en een krimpende automarkt worden als redenen opgegeven.

Autofabrikanten die de veelbelovende Russische automarkt jaren geleden hebben betreden, krijgen nu de volle terugslag van de sancties die het Westen heeft opgelegd. Nog geen jaar geleden leken de bomen in Rusland tot aan de hemel te groeien. Internationale autofabrikanten investeerden miljarden euro’s in de bouw van fabrieken en het openen van de Russische automarkt. Alles met de verwachting dat Rusland in 2016 al de grootste automarkt van Europa zou worden.

Oorlog

De oorlog in Oekraïne en de daaropvolgende sancties hebben flink roet in het eten gegooid. Zo heeft General Motors aangekondigd 500 banen te zullen gaan schrappen in de fabriek in Sint-Petersburg. Ook andere autofabrikanten trappen danig op de rem en schroeven de productie omlaag. Grote Duitse toeleveranciers hebben hun investeringen opgeschort.

Toch verwachten de autofabrikanten dat de teruggang van tijdelijke aard is en zodra de betrekkingen weer zijn genormaliseerd de Russische automarkt weer zal opleven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.