Autobranche enige sector met krimp in prognose Rabo

In de Sectorprognose 2016 van de Rabobank is de autobranche de enige met een volumekrimp: -1 procent. De sterkste groeiers zijn de zakelijke dienstverlening (4,2 procent), bouw (4,0 procent) en horeca/recreatie (3 procent).

De sterke, door bijtellingsvoordeel gedreven autoverkoop van december 2015 knabbelde zoals verwacht stevig aan de registraties in de eerste maanden van 2016. Als geheel zal het jaar een licht negatieve teneur krijgen. De occasionmarkt kent volgens de Rabobank nog wel een beperkte groei. Bij andere brancheterreinen – schadeherstel, tankstations – staan de volumes structureel onder druk.

De voorspelde lichte min volgt op een groei van drie procent in 2015 en een daling van 2,4 procent in 2014. De vraag naar mobiliteit wordt volgens de Rabo-rapportage maar gedeeltelijk bepaald door economische conjunctuur. Milieu, fiscaliteit, veiligheid, nieuwe consumentenbehoeftes en technologische ontwikkelingen zorgen voor een dynamisch speelveld.

De mobiliteit van mensen vraagt intelligente oplossingen, zoals de combinatie openbaar vervoer/individueel vervoer, autodelen, mobiliteitsoplossingen ‘on demand’ en ‘connected cars’. “Slimme mobiliteit krijgt de komende jaren dan ook een belangrijke impuls en dit raakt het verdienmodel van losse autoverkoop en schadeherstel.”

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.