Autobranche niet echt blij met schone auto

Nederland is het beste jongetje van de klas als het gaat om de vergroening van het wagenpark. Alleen wordt dat door de autobranche niet echt gewaardeerd. Schone auto’s zijn veelal klein en hebben een beperkte winstmarge.

Met name de steeds veranderende bijtelling is de autobranche een doorn in het oog. Dat leidt alleen maar tot marktverstoring. Zo laat Harald Bresser van RAI Vereniging in de Telegraaf weten dat de automobilist uiteindelijk de prijs gaat betalen voor deze marktverstoring. Volgens Bresser hebben veel dealers het moeilijk of moeten zelfs hun deuren sluiten door de ommezwaai naar kleinere, goedkopere  auto’s. “Een berijder van een grote BMW stapt moeiteloos over op een kleinere auto wanneer dat voor zijn bijtelling gunstiger is.”

Rai Vereniging en Bovag presenteerden vorige week de cijfers omtrent uitstoot van het Nederlandse wegverkeer. Daaruit blijkt dat het wagenpark sinds 1990 bijna 65 procent schoner is geworden. Nederland mag zich binnen Europa, ‘CO2-reductiekampioen’ noemen (109,1 gram). Na ons land volgen als best presterende EU-lidstaten achtereenvolgens Griekenland (111,9 gram), Portugal (112,2 gram), Denemarken (112,7 gram) en Frankrijk (117,4 gram) Letland sluit de rijen met een gemiddelde CO2-uitstoot van 147,1 gram.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.