AVC: autodiefstal in 2017 opnieuw verminderd

Het aantal gestolen personenauto’s is vorig jaar gedaald met tien procent ten opzichte van 2016: van 9.179 naar 8.257. De afname is het grootst bij personenvoertuigen van 1 t/m 6 jaar, de stijging zit bij de bouwjaren 7, 8 en 18 jaar.

Dat blijkt het jaaroverzicht van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit. Daarmee zet de daling sinds 2013 door. In dat jaar werden 11.761 personenwagens ontvreemd, gevolgd door 10.712 in 2014 en 10.091 in 2015. De kans dat een willekeurige auto in Nederland wordt gestolen is circa 1 op 1100. De leeftijd van 4 tot 7 jaar is vaker de klos dan jongere exemplaren. Modellen van Audi, BMW en Volkswagen zijn het meest populair bij het dievengilde. Het gaat daarbij met name om de Audi A1, de 1, 3 en 5 serie van BMW en de Golf en de Polo van Volkswagen.

Risico

Het grootste risico op diefstal loopt de eigenaar van een Landrover (1 op 253), gevolgd door Audi (1 op 388) en Volkswagen (1 op 424). Het eerste niet-Europese automerk is Toyota, dat we met een risico van 1 op 1942 terugvinden op de vijftiende plaats. Het minst gewild is Hyundai (1 op 4415), terwijl ook Mitsubishi (1 op 3479) en Skoda (1 op 3364) onderaan de to-do-lijst van autodieven staan. Van de grote merken (meer dan honderd exemplaren gestolen) vertonen alleen Fiat, Citroen, Land Rover en Mini een stijging met minimaal tien procent ten opzichte van 2016. Seat, Nissan, Hyundai, Mazda en Honda laten juist een grote daling zien, van minimaal twintig procent.

Teruggevonden

Voorzichtig-positief mag de trend bij het terugvindpercentage worden genoemd. Van alle gestolen auto’s werd afgelopen jaar ongeveer 40 procent teruggevonden, tegen 39,5 procent in 2016. Enkele jaren terug was er juist een daling: van 42,6 procent in 2013 naar 39,6 procent in 2014 en 37,4 procent in 2015. Het terugvinden is met name in de eerste uren na diefstal toegenomen, mede doordat het aangifteproces de afgelopen jaren sterk is verbeterd. Titus Visser, directeur van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit: “Politie, RDW en verzekeraars werken steeds intensiever samen bij het opsporen van gestolen auto’s en de bijbehorende daders. Dit werpt zijn vruchten af. Bovendien gaat hier natuurlijk een ontmoedigend effect van uit.”

Onderdelen

Behalve bij het gezamenlijk opsporen van gestolen voertuigen werken diverse publieke en private partijen ook op andere terreinen intensief samen. Het gaat daarbij onder meer om preventie en het ontregelen van de handel in gestolen onderdelen.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †